Dienstag, 16. Januar 2024

Revitalizacija rekreacionog područja Buna i Bunica

 



Kroz projekat “Mostar – prostori koji se kreću”, danas su zvanično počeli radovi na revitalizaciji rekreacionog područja Buna i Bunica.

Sredstva za radove obezbijeđena su iz projekta “Mostar – Prostori koji se kreću”, koji finansira Vlada Velike Britanije i iz budžeta Grada Mostara.

U prvoj fazi radova predviđena je rekonstrukcija pasarela, uređenje obale, osposobljavanje vanjskih fontana, rekonstrukcija javnih toaleta, poboljšanje stanja postojeće plaže uz Bunicu, kao i uređenje klupa, te obnova planirane su primarna i sekundarna kapija.

Vrijednost početne faze radova procijenjena je na 630.000 KM.

“Grad Mostar zajedno sa ambasadom Velike Britanije uložio je značajna sredstva. Nadam se da ćemo ovaj projekat uskoro privesti kraju i da će u narednim godinama Buna i Bunica ponovo doživjeti svoj procvat. Vjerujem da će građani ovde provesti ugodno vrijeme sa svojom djecom i družiti se, posebno u ljetnim mjesecima”, rekao je gradonačelnik Mostara dr. Mario Kordić.

Veronika Jelinkova, direktorica projekta “Mostar – prostori koji se kreću”, navela je da su Mostarci ovu lokaciju ocijenili najvažnijom za revitalizaciju.

“Cilj nam je vratiti nekadašnji sjaj Buni, slijedeći želje zajednice. Hvala Gradu Mostaru, tehničkim partnerima i britanskoj ambasadi na neprocjenjivoj podršci”, rekla je Jelinkova.

Radove će izvoditi firma Promark doo, odabrana putem javnog poziva, a završetak prve faze planiran je do 30.06.2024. godine.

(na slikama: Bunica, 15. januar 2024.)

(NovaSloboda.ba)


Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen