Donnerstag, 4. Januar 2024

Događaji koji nas očekuju u 2024. godini

Događaji koji su planirani da se održe tokom 2024. godine ostaće u sjeni ratnih zbivanja u Ukrajini, koji će u martu ući u treću godinu rata, kao i ratnih zbivanja na području Gaze.

Ovdje pregled najvažnijih događaja, koji će privući pažnju građana širom svijeta.


Januar

-U Njemačkoj se od 10. do 28. januara održava Everopsko prvenstvo u rukometu. Među 24 učasnika finalnog turnira, nalazi se i reprezentacija Bosne i Hercegovine

-BRICS grupa velikih zemalja u usponu postaje BRICS+ uz dodatak još šest nacija. Postojećim članicama Brazilu, Rusiji, Indiji, Kini i Južnoj Africi pridružuju se Egipat, Etiopija, Argentina, Iran, Saudijska Arabija i Ujedinjeni Arapski Emirati.

-Predsjednički izbori se održavaju na samoupravnom ostrvu Tajvan, koje Kina smatra svojim. Ishod će uticati na odnose između zemalja i nivo tenzija između SAD-a i Kine.


Februar

-Kina slavi početak Nove godine koju obilježava drveni zmaj. Oni rođeni pod njim smatraju se kreativnim, radoznalim i odlučnim - kao i otvorenim.

-58. Super Bowl će se održati na stadionu Allegiant u Las Vegasu - debi za grad.

-Indonezija, treća po veličini demokratska država na svijetu, održat će predsjedničke i parlamentarne izbore na Dan zaljubljenih.


Mart

-Sezona Formule 1 počinje u Bahreinu. Po prvi put trka će se održavati subotom umjesto nedjeljom kako bi se druga utrka sezone mogla održati sedmicu dana kasnije u Džedi, u Saudijskoj Arabiji, prije početka Ramazana.

-Gana je domaćin 13. Afričkih igara. Oni su trebali da se održe 2023. godine, ali su odgođeni zbog kašnjenja u izgradnji i sporova oko prava na marketing.

-U Los Anđelesu će po 96. put biti dodjeljeni Oskari, Academy Awards nagrada.


April

-Potpuno pomračenje Sunca nazvano Great North American Eclipse, Veliko pomračenje Sjeverne Amerike vidjet će se u Sjevernoj Americi. Put sjene, gdje mjesec zaklanja sunce, vodi od meksičke obale Pacifika do ostrva South Bird kod obale Newfoundlanda.

-U Washingtonu se održavaju proljetni sastanci Međunarodnog monetarnog fonda i Svjetske banke. -Velika Britanija slavi Nacionalnu sedmicu marmelade. Ona treba da ohrabri ljude da sami prave marmeladu.


Maj

-Počinju proslave 200. godišnjice Nacionalne galerije u Londonu. Muzeji i galerije u svakoj od dvanaest britanskih regija izlagat će slike iz Nacionalne galerije, što znači da više od polovine stanovništva ne može biti udaljeno više od sat vremena od djela Nacionalne baštine. Program uključuje i veliku Van Goghovu izložbu, koja počinje u septembru.

-Finale 68. takmičenja za pjesmu Evrovizije (ESC) održat će se u Malmeu, sedmi put za Švedsku. -Maraton na Velikom kineskom zidu održava se u blizini Pekinga, čiji se jedan dio protezati duž Kineskog zida.

-Kina planira lansirati Change 6, misiju u kojoj će robotski lender prikupljati uzorke sa druge strane Mjeseca. Na brodu su naučni instrumenti iz Francuske, Italije, Pakistana i Švedske.


Juni

-Počinje Muško Svjetsko prvenstvo u kriketu Twenty20, čiji su domaćini SAD i Zapadna Indija. Obožavatelji se nadaju da će to pomoći da sport postane popularniji u Americi. U septembru slijedi Svjetsko prvenstvo za žene u Bangladešu.

-Dan trčanja ima za cilj da motiviše ljude širom sveta da vežbaju, kako za zabavu, tako i za bolje zdravlje.

-Šefovi država, veterani i zvaničnici okupljaju se na plaži Omaha u Normandiji kako bi obilježili 80. godišnjicu Dana D, iskrcavanja saveznika u Drugom svjetskom ratu.

-U 27 zemalja članica EU održavaju se izbori za Evropski parlament u kojima je sada na raspolaganju 720 mjesta. - Evropsko prvenstvo u fudbalu 2024. počinje u Njemačkoj. Sedmicu kasnije, u SAD-u počinje Copa America turnir.



Juli

-Predstavnici vlada iz zemalja NATO-a okupljaju se u Washingtonu na svom godišnjem samitu povodom 75. godine postojanja organizacije.

-Na Nacionalnoj konvenciji republikanaca u Milwaukeeju, Wisconsin, republikanci zvanično imenuju svog kandidata za predsjedničke izbore u SAD-u. Izbor ove lokacije pokazuje koliko je Srednji zapad važan za ishod izbora.

-Ljetne olimpijske igre 2024. biće otvorene ceremonijom na Seni u Parizu - prvi put nakon 100 godina u glavnom gradu Francuske. Jedna od novih disciplina je na primjer, breakdance.
-Naravno, oči ljubitelja sporta iz BiH biće okrenute prema plivačkim takmičenjima i Lani Pudar, sa nadom da će nas obradovati, i okititi se barem jednom olimpijskom medaljom


August

-Novi grad Nusantara na Borneu zvanično zamjenjuje Džakartu kao glavni grad Indonezije. Proslava se održava na Dan nezavisnosti Indonezije. Gradnja grada počela je 2022. godine, a planirano je da bude završena 2045. godine.

-Na nacionalnoj konvenciji Demokratske stranke u Čikagu, Ilinois, Demokratska stranka zvanično imenuje svog kandidata za predsedničke izbore. Kao i kod republikanaca, izbor lokacije pokazuje važnost Srednjeg zapada na izborima.

-U Parizu počinju Ljetne Paraolimpijske igre.


Septembar

-Samit UN o budućnosti se održava u Njujorku. Predvođeni Njemačkom i Namibijom, riječ je o reformama multilateralnih tijela i globalne politike s ciljem veće saradnje na klimatskim promjenama i drugim ključnim izazovima.

-Japanska svemirska agencija JAXA želi pokrenuti svoju misiju MMX ("Martian Moons Exploration") kako bi istražila male marsovske mjesece Fobos i Deimos. Sonda će pokušati sletjeti na Fobos 2025. kako bi prikupila uzorke stijena, i vratila ih sa sobom na Zemlju 2029. .

Oktobar

-Jimmy Carter, najdugovječniji bivši predsjednik Sjedinjenih Država, puni 100 godina.

-Finale 37. Kupa Amerike održaće se u Barseloni. Branilac titule u najstarijem međunarodnom sportskom takmičenju jahti je Kraljevska eskadrila jahti Novog Zelanda.

-Sajam izvedbenih umjetnosti (HKPAX) se po prvi put održava na nekoliko lokacija u Hong Kongu. Cilj mu je promovirati umjetničku i kulturnu razmjenu između Hong Konga, kontinentalne Kine i ostatka svijeta.

-U Mančesteru u Engleskoj održava se Worldwide Music Expo (WOMEX), najveći sajam međunarodne muzičke industrije.

-U Vašingtonu, D.C. Predstavnici Međunarodnog monetarnog fonda i Svjetske banke sastaju se na godišnjem sastanku.



Novembar

-Svijet će gledati kako stanovništvo SAD bira predsjednika i određuje većinu u Kongresu. Svih 435 mjesta u Predstavničkom domu i 34 od 100 mjesta u Senatu bit će preraspodijeljeni, kao i guvernerska mjesta u 13 država i teritorija.

-Klimatska konferencija COP29 održava se u Bakuu, u Azerbejdžanu. Odluka o zemlji domaćinu je kasnila, jer je Rusija odbila bilo koju članicu EU.

-Više od pola vijeka nakon misije na Mjesec, SAD žele da lansiraju "Artemis II", u kojem će četiri astronauta leteti oko druge strane Meseca. Prvi put u američkoj misiji, crnac, žena i neamerikanac će napustiti Zemljinu orbitu; slijetanje na Mjesec nije planirano.


Dezembar

-Indijska svemirska agencija ISRO želi poslati sondu Shukrayaan na Veneru. Ona bi trebalo da ispita atmosferu Venere na znakove fosfina, koji je pokazatelj života.
-Indiens Raumfahrtagentur ISRO will die Sonde Shukrayaan zur Venus schicken. Sie soll die Venusatmosphäre auf Anzeichen von Phosphin untersuchen, das als Hinweis auf Leben ailt.


Negdje krajem 2024.

-Evropska unija želi da uvede sistem ulaska i izlaska EES (Entry/Exit System). Državljani koji nisu iz EU trebali bi skenirati pasoš i memorisati biometrijske podatke prilikom ulaska u šengenski prostor. EES je trebao početi 2022. godine, ali je odgođen do Olimpijskih igara u Parizu.
(focus)

Smail Špago

(NovaSloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen