Donnerstag, 1. Februar 2024

Izgubljene građevine – Stari hotel Bristol

 


Hotel Bristol. Kao treći po redu u Mostaru se 1906. g. otvara novi hotel na desnoj obali Neretve. Svojim izgledom, koji je više podsjećao na gradnju s gotskim arhitektonskim elementima, krasila je ta građevina desnu obalu Neretve. Vlasnici zgrade – braća Ribice, dadoše mu ime hotel Bristol, a svečano ga je otvorio doseljenik, Makaranin Antun Antunović. Bila je to skladna građevina na jedan kat s dvadesetak soba i velikom terasom koja je bila nasuprot onoj od hotel Neretve. U prizemlju je bio veliki restoran s lučnim prozorskim otvorima i prepoznatljivom ogradom od klesana kamena. U lipnju 1955. g. srušili su zgradu hotela, a novi objekt će prema zamislima i projektu Romea Tiberia, biti preadaptiran i nadograđen, te poprimiti današnji oblik. Svečano otvaranje novog zdanja održano je 16. jula 1960. g.

Ponukani sporom obnovom i rušenjem nekih poznatih građevina iz naše mladosti, prije 10 godina smo kreirali seriju fotografija pod nazivom IZGUBLJENE GRAĐEVINE. Namjera je bila podsjetiti se na one koje su srušene i zauvijek izgubljene ili ubrzati obnovu nekih od njih. Međutim, kao što je vidljivo, ni danas se situacija nije puno promijenila – srušene ne niču ili su u međuvremenu izniknuli neki novi objekti, a oštećeni se ne obnavljaju.

Fotografije su rađene kombinacijom tada (2014. g.) aktualnog stanja objekata te ubacivanjem istih iz doba njihova punog sjaja. Nastojali smo što točnije uglaviti objekte u starije fotografije. Koliko smo uspjeli – procijenite sami.

CIDOM team

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen