Donnerstag, 18. Januar 2024

Grad na vodi

 






Da li je ovo kruzer ili neki ploveći grad sa zabavnim sadržajima?

“Icon of the Seas”, “Ikona mora” najveći kruzer na svijetu uplovio je konačno u Miami, svoju matiču luku. Gigantski brod je 365 metara dug, 65 metara širok, a 20 spratova visok.

Prema operateru Royal Caribbean, Icon of the Seas želi revolucionirati porodični odmor. Na njemu ima mjesta za 7.600 putnika i 2650 članova posade. Putnike dočekuje sedam bazena, devet hidromasažnih bazena, vodeni park i više od 40 restorana na 20 paluba. U sredini se nalazi jedan “Infinity Pool”, bazen sa 151.400 litara vode.Izgradnja “Ikone mora” koštala je dvije milijarde dolara, a građen je sedam godina u brodogradilištu Meyer u Turkuu u Finskoj.

Kruzer će tokom čitave godine putovati od Miamija do Kariba, a između ostalih, zaustavljat će se u St. Marteenu, Hondurasu i na privatnom ostrvu CocoCay na Bahamima.

Od 28. januara “Icon” kreće na prvo sedmodnevno putovanje po Karibiku

Ovo je najveći brod za krstarenje na svijetu po zapremini, sa impresivnom bruto tonažom od 248.663. Za usporedbu, bruto tonaža Titanika, koja se koristila za mjerenje bruto tonaže u to vrijeme, bila je znatno niža, sa samo 46.329. Sa kapacitetom za više od 7.000 putnika, brod je pet puta veći od Titanika, i postavlja nove rekorde.

(msn)

(NovaSloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen