Freitag, 12. Januar 2024

Zima na cik-cak, ledeno, toplo...

 


Nijedna pumpa ne bi mogla da izdrži ovakvo vrijeme nedeljama! Ponekad je previše toplo, onda je hladno, zatim je vruće, pa opet ledeno - i tako ponovo!

Šta čini Jo-jo vrijeme sa našim tijelom?

Svaki deseti Nijemac osjeća se slabo! Početkom novembra počelo je sa temperaturama do 19 stepeni. Krajem novembru odjednom je postalo previše hladno za to doba godine, sa temperaturama od minus 10 stepeni. Potom su početkom decembra ponovo udarile vrućine: izmjereno 18,9 stepeni! Sredinom decembraa uslijedio je led i temperature od -6 stepeni, a Božić nije dočekan na snijegu, što Nijemci očekuju već dobrih četvrt stoljeća, već na plus 17 stepeni! Nakon toga uslijedile su poplave sa toplom kišom, a na kraju i mega mraz. Najniže temperature su ovih dana izmjerene u Bad Berki (Thüringen) sa minus 17,2 stepena.

A sada se jo-jo ponovo ljulja - temperature bi ponovo trebale da porastu! Meteorološke službe najavljuju već slijedeće sedmice temperature do 16 stepeni na jugozapadu zemlje!

To bi bila temperaturna razlika od 33 stepena u roku od samo nekoliko dana!

O efektima takvih promjena na organizam možete pročitati u nastavku teksta.

Meteorološki stručnjak Karsten Brandt kaže: “Vjerovatno će kratko biti toplo, a onda možda opet hladnije. Apsolutna vožnja na karuselu.”



Zašto nam ovakvo vrijeme može zadati glavobolje?

Prvo blago i kiša, a sada mraz. Da li nas promjena vremena čini slabim i bolesnim?

“Ovo vrijeme je idealno mjesto za razmnožavanje infekcija”, objašnjava doktor opšte prakse dr. Thomas Assmann. On kaže dalje:

“Ovakve fluktuacije u našem vaskularnom sistemu mogu se javiti relativno brzo. Jer: kada je toplo, naši krvni sudovi su prošireni; kada je hladno, oni se skupljaju kako bi spriječili gubitak toplote. Ovo može dovesti do problema s cirkulacijom, ali glavobolje su također česte. Može pomoći samo dovoljno vježbanja, uravnotežena ishrana i, prije svega, prava odjeća.“

Važan savjet: rukavice i šal stavite da se zagriju, prije izlaska iz stana. Ovo spriječava gubitak tjelesne toplote napolju.

Na slikama:

Na Brockenu (Saksonija-Anhalt) izmjereno je minus 15,1 stepen

Jutarnja romansa: Sunce izlazi nad Hamburg Alster

(bild)

(spagos)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen