Freitag, 12. Januar 2024

Na startu EHF RURO 2024. poraz od Švedske ...

 ... i oboren rekord po broju gledalaca na jednoj rukometnoj utakmici








Rukometna reprezentacija Bosne i Hercegovine sinoć je u Mannheimu izgubila od selekcije Švedske s 29:20 u prvom meču E-grupe 16. Evropskog prvenstva, koje se igra u Njemačkoj.

Izabranici selektora Irfana Smajlagića ušli su dosta čvrsto u ovaj meč i od početka su, zahvaljujući odličnoj odbrani i mirnijoj igri, uspjevali parirati aktuelnim prvacima Evrope.

Prvih deset minuta meča prikazao je u potpunosti izjednačen rukomet, a oba tima su igrala odlične odbrane, pa gledaoci nisu mogli vidjeti mnogo pogodaka. Šveđani tek u drugom dijelu prvog poluvremena odlaze na osjetniju prednost.

Evropski prvaci su u ovom meču bezprijekorno koristili greške selekcije BiH i tako gradili rezultatsku prednost. Poluvrijeme je okončano rezultatom 14:7, što je bio svojevrsni nagovještaj da će selekcija BiH u ovom meču doživjeti visok poraz.

Drugo poluvrijeme donosi mnogo bolju igru bh. tima, koji na krilima odlične odbrane Burića uspijeva smanjiti predost Švedske. Serijom od 3:0 BiH dolazi na četiri gola zaostatka, ali švedski rukometaši su se brzo konsolidovali i ubrzo se vraćaju na pet golova prednosti.

Iako su Smajlagićevi izabranici uspjeli smanjiti prednost protivnika na samo tri gola prednosti, prvaci Evrope su u nastavku meča pojačali odbranu i nastavili kažnjavati brojne greške rukometaša BiH, te pet minuta prije kraja odlaze na velikih plus devet.

Greške reprezentacije BiH su se nizale jedna za drugom, a time i golovi iz kontranapada igrača u žutim dresovima, koji u par minuta prije kraja odlaze na deset golova prednosti. Švedska je bez problema privela meč kraju i slavila sa 29:20.

Šveđane je do pobjede predvodio Hampus Wanne sa devet golova, dok se u selekciji BiH istakao Adin Faljić sa četiri gola.


Švedska – BiH 29:20

Selektor reprezentacije BiH Irfan Smailagić odlučio se za sljedećih 18 igrača:

Golmani: Benjamin Burić, Admir Ahmetašević i Harun Hodžić.

Krila: Adi Mehmedćehajić, Marko Majstorović, Luka Perić i Vladan Đurđević.

Pivoti: Senjamin Burić, Adin Faljić i Amir Muhović.

Bekovi: Mirsad Terzić, Igor Mandić, Mirko Herceg, Dino Hamidović, Marko Davidović, Luka Knežević, Marko Panić i Nedim Hadžić.

Selektor Švedske Glen Solber na raspolaganju je imao ove igrače: Andreas Palička, Tobias Aleksander Gustav Tulin,, Karl Valinius, Erik Johanson, Andreas Nilson, Lukas Sandel, Oskar Bergendahl, Džim Gotfridsson, Albin Lagergren, Lukas Pelas, Feliks Klar, Hampus Vanne, Sebastian Karlsson, Daniel Peterson Džonatan Karlsbogard i Maks Darj.Pravdu na ovoj utakmici dijelilele su sutkinje iz Njemačke, Tanja Kuttler i Maike Merz.

Šveđani su u grupi E apsolutni favoriti, s obzirom da se radi o osvajačima pet evropskih titula (1994., 1998., 2000., 2002. i 2022.).

Ostala dva susreta grupne faze ekipa BiH će igrati, takođe, u Mannheimu, 13. januara protiv Holandije (18 sati), te 15. januara protiv Gruzije (18 sati).

U prvom susretu E-grupe selekcija, Holandije je savladala Gruziju sa 34:29.

(sport)




Zvanično oboren svjetski rekord u posjeti na jednoj rukometnoj utakmici


Evropsko rukometno prvenstvo službeno je otvoreno na Merkur Spiel-Areni u Düsseldorfu, pred rekordnih 53.586 gledalaca.

Utakmice prvog kola i otvorenje igara, na fudbalskom stadionu u Düsseldorfu, na kojem je ispisana historija, gledalo je 53.586 gledalaca. Prvenstvo je svečano otvorio njemački predsjednik Frank-Walter Steinmeier.

Na utakmici, u kojoj je oboren rekord, domaćin Njemačka je pobijedila Švicarsku rezultatom 27:14,

Nešto manje gledalaca je bilo na prvom susretu između Francuske i Sjeverne Makedonije u kojem su pobijedili Francuzi sa 39:29.

Oboren je dosadašnji rekord od 44.189 gledalaca, koliko ih je 2015. bilo na Commerzbank Areni u Frankfurtu, na utakmici između Rhein-Neckar Lowena i HSV-a.

(sport)


Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen