Dienstag, 9. Januar 2024

U sjećanju - “Kaiser” Franz Bekenbauer

 


Jedna slika koja mi je tako često pred očima, kada se prisjetim Svjetskog prvenstva u fudbalu u Italiji 1990. godine je: nakon pobjede u finalu protiv Argentine, i Diega Maradone, igrači slave pred publikom, noseći osvojeni pehar atletskom stazom oko igrališta, a po strani, stoji Franz Bekenbauer, Keiser Franz, usamljen, u svojim mislima, i tada se osjećalo da proživljeva taj trenutak na svoj način, kao nešto neponovljivo. Osvojio je Svjetsko prvenstvo kao igrač, 1974., a 16 godina kasnije i kao trener. To se dešava samo rijetkima (nažalost, jedan od tih je bio i Mario Zagallo, iz Brazila, koji nas je napustio dva dana prije Franza). Ta slika nakon finala u Rimu je ostala u sjećanju više nego rezultat, nego protivnik, i svi akteri na terenu.

Ovdje jedno sjećanje na Keiser Franza, i jednu blistavu karijeru:





Preminuo je Franz Beckenbauer Najveća legenda njemačkog fudbala preminuo je u nedjelju u 78. godini, saopštila je njegova porodica njemačkoj novinskoj agenciji.

Beckenbauer je bio jedan od najvećih u svijetu fudbala, postao je svjetski prvak kao igrač i kao trener i doveo Svjetsko prvenstvo 2006. u Njemačku. Bio je mnogo hvaljena svijetla figura.

Sa dubokom tugom objavljujemo da je moj suprug i naš otac, Franz Beckenbauer, preminuo juče, u nedjelju, mirno u snu, okružen svojom porodicom”, saopštila je porodica. “Molimo da budete u mogućnosti da žalite u tišini i da se suzdržite od postavljanja bilo kakvih pitanja.”

Beckenbauer je u FC Bayern došao kao juniorski igrač i brzo je postao vrhunski igrač za tim iz Minhena. Dječak iz okruga Giesing osvojio je, između ostalog, četiri titule prvaka države, bio je tri puta pobjednik Evropskog kupa i Svjetskog kupa. Svojom elegancijom i lakoćom na terenu redefinirao je ulogu libera i svoju karijeru krunisao osvajanjem domaćeg Svjetskog prvenstva 1974. Dvije godine ranije već je vodio njemački tim koji je pobjednik Evropskog prvenstva.

Nakon nekoliko godina provedenih u SAD, u Cosmos New Yorku, gdje je igrao u legendarnom timu sa Peleom, Beckenbauer se vratio u Njemačku i osvojio još jednu titulu prvaka sa Hamburger SV-om 1982. godine.

Veliki uspjesi i kao trener fudbalske reprezentacije

Nakon ispadanja reprezentacije Njemačke u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo 1984. godine, postao je šef tima u DFB tima, čak i bez trenerske dozvole i odveo reprezentaciju pravo u finale Svjetskog prvenstva 1986. protiv Argentine (2:3). Četiri godine kasnije, revanširali su se Diegu Maradoni & Co. trijumfom na Svjetskom prvenstvu u Rimu. Beckenbauer je nakon toga dao ostavku - i svom nasljedniku Berti Vogtsu ostavio tešku hipoteku o nepobjedivosti.

Beckenbauer se vratio u FC Bayern kao trener kada je njegov Minhenski tim bio u krizi, sredinom 1990-ih. 



Njemački fudbalski savez je iskoristio njegovu harizmu i poliglotsku briljantnost u kandidaturi za Svjetsko prvenstvo 2006. godine. Ljetna bajka je postala Beckenbauerov vrhunac kao funkcionera - ali istovremeno i teško breme i za njega lično. Bilo je optužbi kada su sumnjive isplate postale javne. Bivši vrhunski njemački političari branili su Beckenbauera u skandalu oko Svjetskog prvenstva 2006. godine. Optužbe oko dodjeljivanja Svjetskog prvenstva uz sumnjive milionske isplate ostavile su kasni loš prizvuk na Beckenbauerovo impresivno životno djelo.

U ljeto 2019. godine, švicarsko federalno tužilaštvo razdvojilo je postupak protiv njega od postupaka njegovih saoptuženih zbog sumnje za prevaru.

Na kraju, kao i slučaj protiv trojice bliskih saputnika iz doba ljetne bajke, proces je završen zbog zastare.

(msn)

(spagos)



Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen