Mittwoch, 10. Januar 2024

Iz stare štampe: Sportske prilike u Mostaru, list Vreme, 1933. godine

 



U listu Vreme od 15. oktobra 1933. godine u rubrici "Pismo iz Mostara" objavljen je tekst pod naslovom “Sportske prilike u Mostaru”.


"Pismo iz Mostara

Sportske prilike u Mostaru

Mostar, oktobra.

Nekoliko sporskih susreta naših klubova sa provincijom, a naročito sa sarajevskim prvacima, te neki susreti i sa internacionalnim klubovima, stavili su naše klubove i naš sport na dostojno mjesto, koji bi se bez sumnje mogli takmičiti i sa prvorazrednim klubovima Beograda i Zagreba. Poslednji uspesi naših klubova opravdano govore, da bi mostarski sport trebao da u najskorije vreme bude opšta pažnja, kako bi ušao eventualno i u državno prvenstvo.

Četiri mostarska kluba: JSK, Radnički sport kulb "Velež", "Zrinjski" i "Vardar", predstavljaju bez preterivanja jedan jak i speman sportski kadar, koji iz dana u dan dolazi do izražaja.

Naročito u poslednje vreme, u toku ove godine, nekolika susreta naših klubova sa sarajevskim prvacima dobili su neobičnu važnost, da se danas Mostar smatra kao jak i vidan sportski centar, o kome se vodi najozbiljnije računa. Gostovanje sarajevskog "Saška" i "Hajduka" najbolje je potvrdio tu činjenicu, da se u Mostaru lako slava ne nosi, i da treba snage, spreme i svih sportskih vrlina, da se na našem polju oslabi snaga naše momčadi. Danas više ni jedan klub ne dolazi u Mostar sa sigurnom nadom u pobedu, jer, kako rekoh, svi dosadanji susreti, razbili su te iluzije.

Između ova četiri kluba, bez sumnje na prvo mesto dolazi Radnički sport klub "Velež", jedan od najomiljenijih klubova grada. Ovaj klub upravo uživa najviše simpatije naše publike. Taj ugled stekao je "Velež" samo svojom majstorskom igrom, svojom disciplinom, koja je jedinstvena i koja će "Veleža" da ubuduće opravdano proslavi i podigne na zavidan položaj.

Važni su karakteristični susreti "Veleža" sa sarajevskim prvacima "Saškom " i "Hajdukom". Ovi susreti "Veleža" najbolje su potvrdili da "Velež" ima dobro izgrađenu igru, neobičnu tehničku spremu, momčad sa jakom fizičkom kondicijom. Tako, jedna utakmica sa "Saškom" predstavila nam je "Veleža" gospodarem polja sa kojim je "Sašk" upravo muku mučio. Premoćna momčad "Veležova" upravo je potcenjivala Saškove igrače, koji su izgleda igrali na sigurnu pobedu. Posle te očajne igre, koja je bila jedna od najinteresantniji u Mostaru, "Velež" uspeva da tuče Saška sa 3:1.

Taj je rezultat bio potpuno realan i niko nije mogao pretpostavljati, da se je tu radilo o nekoj slučajnosti. Međutim, pre toga odmerena je snaga sa "Hajdukom", koji je kako u Mostaru tako i u Sarajevu podlegao Veležu zavidnim rezultatom. U Sarajevu sa rezultatom 2:0 a u Mostaru sa 1:0. Ali, kao najjači izraz njegove snage bio je susret mostarske reprezentacije sa sarajevskom, koja je bila sastavljena od igrača Saška i Slavije. Mostarska reprezentacija sastavljena je bila od 5 igrača Veleža i 6 igrača JSK. Ovaj susret, za koji je postojao ogroman interes, bio je jedan smeli i jaki sportski sudar, jer se radilo o odmeru snage sarajevskog sporta. Utakmice je završila sa 3:3 iako je Mostar vodio sa 3:0.

I pored svega ovoga, opet je ostalo objektivno mišljenje, da je Mostar pobedio i da je nezasluženo došlo do takovog rezultata.

Sportski bi bilo da se ista ova reprezentacija revanšira i poseti Mostar, kako bi se definitivno utvrdila snaga i sprema naših i njihovih. Verujemo, da ćemo u najskorije vreme to doživeti, a o čemu treba, da se postaraju i naši klubovi.

Ovo isticanje i prikaz važi isto i za naš "JSK", koji je takođe na svojoj najvišoj visini, te mu za ovaj uspeh u Sarajevu moramo pripisati jednake zasluge. Lepo je i pohvalno inače, da se ova dva kluba uzajamno više sastaju i savetuju, te bi bilo od potrebe, da se izvesne nesuglasice kroz ovako lepe uspehe i isključe.

JSK je uostalom i prvak Mostara, te on ovaj čin zaslužno uživa, pa se je nadati, da će i on jedared doći do vidnijeg mesta van Mostara, jer to po svemu i zaslužuje.

Uz ovaj prikaz potrebno je istaći i klubove iz Hercegovine, među koje se također mora istaknuti SK "Leotar" iz Trebinja, koji daje nadu, da će se razviti u dobar klub, koji će makar u provinciji biti vidan.

U Metkovićima postoji JSK "Narona", koji je u konturama, dok mu se pojedini igrači mogu istaknuti kao vrlo spremni.

Tako u Čapljini postoji "Jugoslavija" i "Uskok" koji već nekoliko godina deluju, ali su još uvek u razvijanju.

O.S.Sefić"


prilozi: fotografija iz članka : Mostarski "Velež" pred utakmicu sa sarajevskim "Hajdukom", i RSK Velež 1933.

priredili: Armin Džabirov, Tibor Vrančić, Smail Špago

(NovaSloboda.ba)


Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen