Samstag, 13. Januar 2024

Iz svijeta – Slike sedmice

 


Zajedno jaki

Da li će nasip izdržati? Nisu se to pitali samo zabrinuti stanovnici grada Haren na rijeci Ems u Njemačkoj. U velikim dijelovima Donje Saksonije, Saksonije-Anhalta i Sjeverne Rajne-Vestfalije, vodostaji su dostigli ogromne visine na prijelazu godine i zaštitni zidovi su počeli da propuštaju. Neposredno prije novogodišnje noći, nasip Haren je zaprijetio da će puknuti, a gradska uprava je putem društvenih mreža pozvala hitnu pomoć. U vrlo kratkom vremenu, stotine dobrovoljaca pohrlile su na mjesto događaja, formirale ljudski lanac po cijelom gradu i zajedno prenijeli vreće s pijeskom do kritične tačke. Nasip se držao čvrsto – ali, sljedeća kiša se već približavala.



Neutješna

Čvrsto drži male, blijede ruke, pritišće posljednje poljupce na beživotne prste: Za Esmu Zuhd, ovo je nesumnjivo najgora godina u historiji Gaze. Neposredno prije početka nove godine, majka je izgubila svoje sinove Ahmeda Nasera i Jahana u izraelskom napadu na izbjeglički kamp u Deir al-Balahu. Za stanovništvo obalnog pojasa, nova godina je također počela sa izvještajima o desetinama smrtnih slučajeva. Ujedinjeni narodi sada smatraju da su brojke o žrtvama palestinskih zdravstvenih vlasti vjerodostojne. Od izbijanja rata bilo je preko 21.000 smrtnih slučajeva, od čega 70 posto žena i djece.



Grrr!

Ovdje medvjed pleše, i to ne samo jedan. Na sjeveroistoku Rumunije stotine ljudi svih uzrasta ponovo su obukli svoje kostime kako bi glasno otjerali zle duhove u brojnim selima i gradovima. Vjekovni običaj je sada glavna turistička atrakcija, a posjetioci dolaze čak i iz Japana da bi se divili „Festivalu medveda koji plešu“ i bili uplašeni lažnim grabežljivcima iz zabave. Inače, za one koji su ispod krzna, ovo je prilično naporna stvar. Težina, uključujući glavu i kandže, iznosi i do 50 kg. Mnogi od vrijednih kostima koriste se već generacijama.

(stern)

(NovaSloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen