Mittwoch, 3. Januar 2024

Svijet hodoljupca

 Njemačka će 2024. slaviti velikog romantičara Caspara Davida Friedricha. Slikar je rođen prije 250 godina. Zašto nas njegovi mentalni pejzaži i danas fasciniraju?



Lutalica iznad mora magle” (1818.)

Dok je putovao po planinama Elbesandsteingebirge u Saksoniji (prva fotografija), Caspar David Friedrich je napravio skice i crteže. Motivi su se kasnije pretočili u njegove slike.



Vrbino grmlje pri niskom suncu” (1835.) Romantičari su stalno posmatrali drveće i svjetlost. Kilian Schönberger fotografisao je bakrene bukve u blizini Viersena u Sjevernoj Rajni-Vestfaliji u smislu slike starog slikara.



Watzmann” (1824/25) Dok su mnoge njegove slike zasnovane na njegovim vlastitim zapažanjima, Friedrich se oslanjao i na studije svog učenika Johanna Augusta Heinricha. On lično, nikad nije posjetio Alpe.



Pogled na luku” (1815/16) Caspar David Friedrich je odrastao u Greifswaldu i oduvijek je bio upoznat s jedrenjacima. Fotografija Kiliana Schönbergera prikazuje istorijske brodove na vezu Hanse Sail kod Rostocka.



Huttenov grob” (1823.) Friedrich je slikao svjetove umjetnosti. Ovdje je premjestio grob humaniste Ulricha von Huttena u gotičke ruševine samostanske crkve. Nalazi se na planini Oybin u planinama Zittau.



Kredne litice na Rügenu” (1818.) Kada je Friedrich posjetio ovo ostrvo u Baltičkom moru 1815. godine, nacrtao je Königsstuhl. Slika koju je kasnije naslikao u svom ateljeu u Drezdenu kombinirala je perspektive ove dvije skice.



Prije više od 200 godina moralo se stići na svako ovo mjesto, kada je svijet bio drugačiji. Hladno je jutro u decembru, snijeg leži iznad Rügena, tamni oblaci prekrivaju nebo. Između 1801. i 1826. Caspar David Friedrich je sedam puta posjetio ovo ostrvo Baltičkog mora, uključujući i ono na svom medenom mjesecu 1818. sa svojom mladom suprugom Caroline. Tri godine ranije plovio je iz Greifswalda preko Rügischer Boddena do zaljeva Neuendorf. Izašao je na obalu, odlutao i crtao: jedrilice, crkve, pejzaže, čak i kolica za kupanje.

Skice su mu pomogle da internalizuje ono što doživljava.

(stern)

(NovaSloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen