Freitag, 5. Januar 2024

Odmor za oči – Ledena magla

 


Čak se i svi stručnjaci raduju ovoj Allgäu fotografiji. Bastian Werner (30) deset godina je lovio ovu rijetku ledenu maglu. San fotografa rođenog u Darmstadtu, Njemačka, ostvario se ispred barokne, snijegom prekrivene crkve Colomanskirche u blizini Schwangaua u Bavarskoj.

Istraživači američke svemirske agencije Nasa i Tehnološkog univerziteta u Michiganu su takođe ovu fotografiju odabrali kao astronomsku fotografiju dana.

Za meteo fotografa Bastiana Wernera, snimak znači čistu sreću. Na dan fotografisanja, probijao se kroz više od pola metra visokog snijega u polju, kako bi napravio ovu fotografiju.

Werner: „Fotografisanje tako ikoničnog motiva, tako rijetkog fenomena, vjerovatno je vrhunac moje dosadašnje karijere. To je jedna od rijetkih fotografija na kojoj nisam mogao ništa bolje napraviti. Jednostavno je savršeno.”

Ledena magla (vilinska prašinu, kako je nazivaju u narodu), rijetka je vremenska pojava u kojoj se vazduh ne kondenzuje na veoma niskim temperaturama, već se direktno formiraju kristali leda. Tekuća faza vode u vazduhu se jednostavno preskače. Ovo se dešava kada hladan vazduh potone i susretne se sa vodom. Fenomen se zapravo javlja samo u ekstremno hladnim regijama svijeta kao što su Aljaska, sjever Norveške, ili Arktički okean. U vrijeme snimanja fotografije bilo je minus 16 stepeni u Allgäuu, Njemačka.

(bams)

(spagos)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen