Dienstag, 23. Januar 2024

Širom svijeta – Slike sedmice

 


Širom zemlje, više demo kolona nego željezničkog saobraćaja

Poljoprivrednici su protestovali u četvrtak u Frankfurtu na Majni sa stotinama traktora, dok su u srijedu kolosijeci na Glavnoj stanici u Hamburgu izgledali napušteni (mala slika). Svima koji su ove sedmice morali putovati po Njemačkoj bile su potrebne organizacijske sposobnosti i dobri živci. U ponedjeljak su farmeri i njihovi traktori i poljoprivredna mehanizacija širom zemlje započeli sedmične demonstracije i blokade u znak protesta protiv politike savezne vlade.

Od srijede do petka, slijedio je štrajk željezničkih sindikata njemačkog sindikata lokomotiva (GdL), koji je doveo do zastoja značajnih dijelova željezničkog saobraćaja. Očekuje se da će preliminarni vrhunac protesta poljoprivrednika biti velike demonstracije u Berlinu. Očekuje se 30.000 do 40.000 učesnika iz cijele Njemačke, rekao je portparol udruženja Land Creates Connections (LSV) Robert Erdmann. "Nastavljamo da zahtijevamo 100 postotno poništavanje planiranih rezova", rekao je on. Savezna vlada želi ukinuti subvenciju za poljoprivredni dizel - raspoređeno na period od tri godine. Po ovom pitanju ne može biti kompromisa, rekao je Erdmann. To bi bio šamar svim onim poljoprivrednicima koji su nedelju dana demonstrirali na temperaturama ispod nule. Na demonstracijama u Berlinu razgovaralo se sa predstavnicima savezne vlade. Federalni ministar finansija Kristijan Lindner (FDP) je govorio na bini.



Zima paralisala SAD

Polarrna svjetla nad snježnim zimskim pejzažom na Aljasci. U mnogim drugim dijelovima SAD sedmica je također počela hladno i sa jakim olujama: snježnim olujama na zapadu zemlje, tornadima na jugu i kišom sa poplavama na istoku. Najmanje četiri osobe su umrle u vezi sa nevremenom, piše New York Times. CNN je također izvijestio o najmanje četiri smrtna slučaja u olujama u Alabami, Georgiji i Sjevernoj Karolini. U velikim dijelovima SAD bile su niske temperature. Na istočnoj obali, skoro 500.000 domaćinstava i preduzeća bilo je bez struje u utorak uveče. Oko 166.000 ljudi je pogođeno samo u državi New York i još 130.000 u Pennsylvaniji. Upozorenja o poplavama bila su na snazi u nekoliko država na istoku Sjedinjenih Država.



Evropsko prvenstvo u rukometu posudilo fudbalski stadion

Svjetski rekord po broju gledalaca na startu turnira za njemačke rukometaše u Düsseldorfu: U redizajniranoj fudbalskoj areni selekcija Njemačke je ostvarila pobjedu nad Švicarskom rezultatom 27:14 (13:8) pred 53.586 navijača na startu Evropskog prvenstva.

„Uživao sam. Ova atmosfera je bila fantastična. Lako se navikneš na to”, rekao je nakon utakmice izvanredni golman Andreas Wolff. Superlativima su se prepustili i njegovi saigrači nakon utakmice u srijedu navečer. „Posebno je ulazak na teren bilo fantastičan. Naježio sam se i morao sam da se nasmijem", rekao je plejmejker Juri Knorr, koji je bio najbolji nemački strijelac sa šest golova. Uz skandiranje, pjesmu i La Ola talase, publika je podržala njemački tim na startu iz snova, na Evropskom prvenstvu, na stadionu drugoligaša Fortuna Düsseldorf. Kapiten Johannes Golla je rekao: “Euforija je već tu.” Trebalo bi da se prenese i na Berlin, gdje je tim igrao svoje utakmice protiv Sjeverne Makedonije i Francuske.

(news)

(NovaSloboda.ba)


Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen