Samstag, 20. Januar 2024

Dokića kuća.

 





Većini Mostaraca dobro je poznata građevina na uglu Glavne ulice i Suhodoline, odnosno ulice Konak, zgrada na tri kata, s velikom terasom iznad poslovnih prostora u prizemlju isturenih na Glavnu ulicu, u kojoj je prije 1992. g. bila smještena Modna konfekcija „Zlatka Vuković“, a još davno prije toga tu je bila smještena gvožđara, inače znana i po imenu Dokića kuća.

Krajem 19. stoljeća Miho Peško je postao jedan od vodećih veletrgovaca Hercegovine, pa i šire. “Trgovina Miho Peško” godine 1896. zaključuje ugovor o partnerstvu s Ilijom Dokićem iz Mostara. Tako Dokićeva trgovina mješovitom robom i trgovina Mihe Peške poslije počinju poslovati pod nazivom “Prva udružena gvožđarska radnja na malo i veliko Dokić, Bilić i Peško”. Ta prodavaonica željezne galanterije i drugih potrepština bila je smještena u prizemlju Dokića kuće.

Ispalo je da je to postala velika konkurencija trgovcu Ribici, koji se bavio istom vrstom trgovine, pa je narod na mostarski način reagirao sklepavši stih:

– Dokić, Bilić, Peško – Ribici je teško.

Na istoj toj terasi kuće Dokića zbor „Srpskog pjevačkog društva Gusle“ izveo je dobrodošlicu pjevanjem pri prolasku cara Franje Josipa ispod same terase, 3. 6. 1910. g. za vrijeme njegova posjeta Mostaru.

Nakon smrti Ilije Dokića njegovi sinovi nastavljaju raditi sve do 1917. godine. Radnja je poslovala izuzetno uspješno – bila je najveća prodavaonica takve vrste u Mostaru. Sav Mostar, a posebice njegova okolina, baš tu su kupovali sve alatke te željezni materijal i galanteriju potrebnu za obavljanje zanatskih i poljoprivrednih poslova.

Danas, nakon više od 30 godina od zadnjih ratnih djelovanja, zgrada i dalje stoji neobnovljena i u ruševnom stanju.

Fotografija 1 – Ispred gvožđare Dokić, Bilić i Peško (foto: Anton Zimolo) 1905

Fotografija 2 – Dokića kuća 1980-ih

Fotografija 2 – Dokića kuća 1995

Fotografija 2 – Dokića kuća (snimak sa Suhodoline) 2014. g.

CIDOM team


Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen