Mittwoch, 17. Januar 2024

Iz stare štampe - U austrijskoj štampi o filmu "Bosniaken", iz 1935. godine

 



U austrijskom dnevnom listu "Wiener Neue Nachrichten", od 14. februara 1935. godine, objavljen je tekst o filmu "Bosniaken", kod nas poznat pod naslovom "Braća po krvi". U tekstu napisanom goticom, što je bilo uobičajeno za novinske tekstove onoga vremena, kaže se:


“ U nastavku govorimo o nekim novim filmovima koji će uskoro biti prikazani u kinu u Insbrucku: Bošnjaci. Film prilično nesvakidašnji po atmosferskoj snazi svog pejzaža, koji se ovdje čini kao glavni protagonista cijele stvari.

Publika i štampa bili su podjednako oduševljeni nakon prikazivanja u Beču. Na primjer, "Wiener Neue Nachrichten" pišu: "Bošnjaci - veličanstven film! Ovo djelo može se s pravom nazvati filmskom simfonijom. Nevjerovatno zadivljujući, divan zvučni film koji nam, osim Michelovih odličnih bošnjačkih knjiga, prikazuje bosanski narod, narodnu muziku i običaje, po prvi put veličanstveno snimljeni na lokacijama, gotovo u potpunosti bez studijskih scenografija.

Osim nekoliko srednjooevropskih glavnih glumaca, narod Bosne i njen krajolik igraju glavnu ulogu, nijedna scena nije stilizovana, u crkvi, vidimo najveličanstvenije likove, koje ste do sada ikada mogli vidjeli u nekom zvučnom filmu, na Bojarevoj svadbi, sve je iskonski, veličanstveno, crpeći iz svega puno, bukvalno možete namirisati pečenu ovčetinu, teško vino koje teče u potocima, veličanstvene plodove. Obični ljudi, u ovoj gorko romantičnoj zemlji, potpuno se predaju svemu što rade, nesputano, vodeći se samo svojim čulima. Na alkarskoj trci u Mitrovici oživi nesputana bošnjačka krv. Oni jurišaju na vatrene uloge. Ovakve ljude gotovo nikada nismo vidjeli na ekranu.

U ovom filmu, čija radnja priča priču o dva brata po krvi, od kojih jedan gubi kuću, dom, slobodu i, na kraju, svoju ženu na svadbenoj večeri, i to na čudan način, ali zahvaljujući herojskom činu žene - ponovo se uspostavlja vrijedno prijateljstvo. Mogu se čuti veličanstvene bosanske melodije sa horovima, solo, muzika na nacionalnim instrumentima. Možete gledati Kolo, igru Bošnjaka koji veličanstveno koračaju do zanosa. Jedinstveno filmsko djelo koje praktički izaziva punu pažnju naših najviših filmskih autoriteta.

Brigitte Horney: Vrlo jednostavno, gotovo prizemljeno, na tlu koje joj je potpuno strano. Attila Hörbiger: nevjerovatno stvaran, Willy Eichberger: dostojanstven džentlmen, ali i živa vatra također.

Cijeli film: remek-djelo (režira Hübler Kahla) koji bi trebao dovesti mnoge nove prijatelje u kino, uključujući i one koji uvijek žele "umjetnički vrijedan film".

(prevod: Smail Špago)

O ovome filmu smo već pisali na ovome mjestu. O tome više, u linkovima u prilogu:


Iz stare strane štampe: O snimanju filma "Braća po krvi - Bošnjaci", 1934. godina - Nova Sloboda


spagosmail: Iz stare strane štampe: 1934. O snimanju filma "Braća po krvi - Bošnjaci"


prilog: isječak iz štampe 1935. godine; Pregled filma kina Insbruck, 1935.,Scena iz filma “Bosniaken” (Zentral-Ton.Kino). U arhivi pronašao Zoran Tarade.

priredili: Armin Džaborov, Tibor Vrančić, Smail Špago

(NovaSloboda.ba)


Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen