Sonntag, 7. Januar 2024

Prije 239 godina – Balonom preko kanala Lamanš

 


Kada su Francuz Jean-Pierre Blanchard i njegov pratilac sletjeli u Normandiju, nakon jednog od njegovih prvih letova balonom, zaprepašteni ljudi su pitali: „Jeste li vi bogovi ili ljudi?“

Šest mjeseci kasnije, 7. januara 1785., sa Amerikancem John Jeffriesom poduzeo je još veći korak za čovječanstvo. Ukrcali su se u korpu, koja je bila okačena za balon napunjen vodikom, i poletjeli iz britanskog grada Dover. Cilj im je bio prvi prelazak Lamanša zračnim putem. Ali usput su izgubili visinu. Da ne bi pali, morali su da se popnu iz gondole na užad - i odbace sav balast. Dva i po sata kasnije bezbedno su sletjeli blizu Kalea (Calais), ali u donjem vešu.

Put između britanskog ostrva i kontinenta time je postao kraći, ali je i dalje postojao problem sa vezom među narodima: britanski slikar Edvard Vilijam Koks zamjenio je redosljed boja francuske trobojnice u svojoj slici ovog istorijskog događaja (mala slika).

Blanchard je postao zvijezda i kasmnije je izvodio komercijalne turneje sa letovima širom Evrope. Umro je od moždanog udara 1809. godine, i to baš, dok je letio balonom.

(welt)

(spagos)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen