Montag, 1. Januar 2024

Iz svijeta – Slike dana

 


Ledeno kao led!

Najledenije veliko gradilište na našoj planeti trenutno je u Harbinu, na sjeveroistoku Kine. Tu se 25. put uz velike napore gradi Ice and Snow World, (Svijet od leda i snijega), zbirka tematskih parkova u potpunosti napravljenih od smrznute vode. Sa površinom od 750.000 kvadratnih metara, najveći je te vrste. Najvažnije su Sajam ledenih lampiona i Međunarodna izložba snježnih skulptura u rekreacionom parku Sun Island.

Kompleks privlači veliki broj posjetilaca jer su visoke zgrade, crkve i palate uveče osvetljene LED lampama u boji. Zimski san je otvoren do kraja februara.



Rupe u granici

Mlada žena izgleda uplašeno, gotovo nepovjerljivo. Upravo je prešla granicu s Meksikom u blizini grada Lukeville u američkoj državi Arizona. Tačnije, provukla se kroz rupu u graničnom zidu. Od početka decembra preko 500 migranata je svakodnevno ilegalno prešlo tamo na ovaj način - granična straža u Meksiku nema dovoljno osoblja, a prihvatni centri u SAD su preopterećeni. Stranke u američkom Kongresu mjesecima se spore oko situacije. Republikanci traže više sredstava za osiguranje granice; Uz ovaj uslov prilažu i davanje svoje saglasnost za dalju isplatu pomoći Ukrajini.



Ko to sve sija?

Doduše, morate dvaput pogledati da biste shvatili: žena desno na slici i maskirana osoba s lijeve strane stoje na šareno osvijetljenom festivalskom kamionu. Sve ovo je pak dio parade u glavnom gradu Kostarike San Josue „Festival de la Luz“, “Festival svjetla”. Svake godine već 26 godina povorka prolazi gradom na početku božićne sezone. Svjetluca i blješti, kao da je Cameval preseljen na Advent. Festival nema dublju vjersku pozadinu. Glumci su srećni. Gledaoci su zadovoljni. Turistička industrija je zadovoljna. U ovim mračnim vremenima to i nije baš tako malo.

(stern)

(NovaSlo boda.ba9

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen