Sonntag, 28. Januar 2024

Iz svijeta – Slike sedmice

 


Dolazi lava

Tokom prve vulkanske erupcije sredinom decembra, stanovnici Grindavika imali su sreće: lava koja potiče iz jednog kilometra dugačke pukotine u zemlji, tada nije tekla prema gradu. Ovoga puta nije pošteđen grad od 4.000 stanovnika. Vruća kamena masa je izbila iz dvije pukotine u zemlji i otkotrljala se prema lučkom gradu. U početku su se vlasti nadale da će moći da preusmjere lavu pomoću barijera. Ali zemljani radovi nisu bili dorasli užarenim kamenim masama, a prve kuće su izgorjele u plamenu. Nitko nije povrijeđen – a nakon još jednog snažnog potresa, stanovnici su evakuisani iz predostrožnosti.



Spašen od smrti

Njegove oči mogu samo da počnu da odražavaju patnju koju je ovaj pas pretrpio: on i još 225 pasa otkriveni su u zadnjem dijelu kamiona, u glavnom gradu indonežanske provincije Semarang. Policija je spasila životinje od transporta u klaonicu. Prodaja psećeg mesa već je zabranjena u nekim okruzima u Indoneziji, a aktivisti su nedavno uspjeli uticati na raspoloženje javnosti u korist zaštite životinja. Južna Koreja je prošle sedmice također objavila da će kriminalizirati konzumaciju psećeg mesa od 2027. godine.



Bravo, Nova Godina!

2024. je već stara nekoliko sedmica, ali dvaput je bolje: U švicarskom kantonu Appenzell Ausserrhoden, prelaz godine se slavi dva puta. Po gregorijanskom kalendaru 31. decembra, a po julijanskom kalendaru 13. januara. Tako je tog dana lijepo odjeveni Silvesterklaus prošetao po snijegu do poljoprivrednika iz regije i donio im novogodišnje želje. Atraktivan zadatak, jer nakon njihovog pjevanja i plesa posjetitelji dobijaju tople napitke. Turistička uprava Appenzell-a na svojoj web stranici savjetuje pravu reakciju: izbjegavajte aplauz i umjesto toga recite “Bravo” s poštovanjem.

(stern)

(NovaSloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen