Sonntag, 14. Januar 2024

Tamo i ovamo

 


Početak je godine i po starom dobrom kalendaru i običaju, na svijet dolaze novi janjci (jagnjad).

Na slici objavljenoj ovih dana u medijima, vide se janjci, kao kućni ljubimci, koji se griju kraj dobro nahajcane peći. Da bi im bilo toplije, a i da se ne bi uneređivali po podu, vrijedna i zadovoljna domaćica im je navukla pempas pelene.

U isto vrijeme na facebooku smo našli slika novih Safetovih janjaca, iz Grušče, poviše Konjica. Safet redovno na facebook postavlja slike novih janjaca, svake godine u ovo vrijeme. Na njegovoj slici se vidi i datum, 2. januar 2024. Ove godine u ovo doba nije bilo snijega, a ako je vani snježno, janjci ostaju u zatvorenoj pojati, u posebno ograđenom kutku koji se naziva kočak, od riječi kolac, jer se taj ograđeni dio odvoji jednostavnom ogradom od kolaca. Ukoliko je vani  snijeg, ovce vrlo rado izađu vani, a na njih paze budni čuvari, kao na slici u gornjem desnom ughlu

O janjcima sa pempas pelenama pisao je njemački Bild:

"Ne može biti maznije: jagnjad se griju u pampers pelenama ispred stare peći na drva u sobi Ann-Christin Pabst (37) u skloništu za životinje “Heile Seele”, “Zdrava duša”. Sićušnim stvorenjima još uvijek nedostaje poddlaka koja ih grije i stoga ne mogu zadržati tjelesnu toplinu; stoga ne bi mogli ni preživjeti na ledeno hladnim livadama Thüringena. Kome nije toplo, kada gleda ovakav prizor?"

O Safetovim janjcima niko ne piše. Ustvari, u ovo doba oni nisu ni vijest. Vijest će postati tek, kada se za nekoliko mjeseci provezete autom Bosnom i Hercegovinom. Na svakih nekoliko kilometara stajaće, kao i svake godine, reklama: "Jagnjetina s ražnja". Vegetarijanci i vegani se zgrožavaju na takve reklamne natpise. A oni drugi, koji to nisu, ni ne obraćaju pažnju, svraćaju i konzumiraju.

Svakom svoje. Tamo negdje daleko, to je nazamislivo, pa čak i kažnjivo. Vjerovatno će i kod nas biti tako, kad uđemo u EU. Pa kad, tad.

(Smail Špago)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen