Mittwoch, 24. Januar 2024

Odmor za oči - Na Rtu dobre nade

 


Ako se čini da zima u Evropi nikad neće završiti, sa ovolikom bljuzgavicom i temperaturama ispod nule, onda je možda utješna ova pomisao: uvijek je negdje ljeto. U Cape Townu, na primer, gdje ovaj odvažni skakač skače sa daske od pet metara vidine, u vodu bazena koji se nalazi direktno uz Atlantski okeanu.

Za Rt dobre nade ovih dana se prognozira sunčano uz 26 stepeni, i lagani svježi vjetar, koji gusti gradski zrak nosi u more. Divno! Ulaz u otvoreni bazen u četvrti Sea Point, iz kojeg možete gledati kako kontejnerski brodovi prolaze na horizontu, košta 1,70 eura. Mala utjeha: Atlantik iza bazena je samo hladnih 16 stepeni. Previše hladno da se malo probrčka u njemu!


Na slici: “Kuala Lumpur Express”, brod hamburške brodarske kompanije Hapag-Lloyd, usidren je ispred obližnje luke Cape Town, jednog od stotina kontejnerskih brodova, koji svake godine obilaze Rt dobre nade. Ruta od Mediterana do Indijskog okeana je 8.900 kilometara i oko dvije sedmice duža od one kroz Crveno more, ali je sigurnija. Nedavno su Huti, pobunjenici iz Jemena, nekoliko puta pucali na kontejnerske brodove u prolazu.

(bams)

(NovaSloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen