Sonntag, 19. März 2023

Iz svijeta – Slike sedmice

 


Kontrastni program
Nije dokumentovano koji film trenutno gledaju ovi dječaci i devojčice. Međutim, jedno je sigurno: privlači njihovu punu pažnju - i nadamo se da će na neko vrijeme odvratiti djecu od njihove stresne svakodnevice. Improvizovani bioskop nalazi se u šatorskom kampu u Hatayu na jugu Turske. Grad je teško oštećen u zemljotresu u regionu početkom februara. A situacija u oblasti katastrofe i dalje je dramatična. Do sada je izbrojano više od 50.000 smrtnih slučajeva, 29 miliona ljudi je pogođeno, a premalo pomoći i dalje posebno stiže u sjeverozapadnu Siriju.


Monstruozno
Zaista se trgnete na ovu scenu koja podsjeća na one japanske filmove o čudovištima koji su se vikendom prikazivali u arthouse bioskopima. Fotograf Takuya Ishiguro je uhvatio natprirodnu sliku bogomoljke koja je uhvatila jednog većeg guštera u čvrsti zagrljaj.

Sve je ovo samo pitanje perspektive i objektiva, što čak i iskusni hobi umjetnici znaju. Sa ovim zadivljujućim snimkom, Ishiguro je nedavno osvojio srebro u kategoriji Ponašanje beskičmenjaka na World Nature Photography Awards. Zastrašujuće lijepo.



Zaštita od požara
Lik radnika se zamagljuje iza moćnog zida plamena, ali nikakva nesreća nijeuzrokovala da gori brdo drveta. To je urađeno namjerno. Ono što uništava kenijska policija, ovdje u Najrobiju, je drvo sandalovina. Na ovaj način nadležni žele da povuku potez ka nelegalnoj prodaji drveta. Traženo je zbog ulja koje se koristi u medicini i kozmetici. Kako bi zaštitila lokalne šume, Kenija je 2007. zabranila sječu i trgovinu sandalovinom, ali je potražnja, posebno iz Azije, dovela do procvata crnog tržišta.

(stern)

(NovaSloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen