Dienstag, 28. März 2023

Fascinantne fotografije života u Japanu 1920-ih (5)

 U Japanu prije jednog stoljeća (5)


Baš kao i zapadni svijet, i Japan je doživio svoju verziju "divljih dvadesetih". Ova decenija između svjetskih ratova bila je vrijeme modernizacije i napretka za Japan, sa rastom umjetničkih scena i novootkrivenom željom za demokratijom. Ali to je bilo i vrijeme političke nestabilnosti, a mnoge druge globalne katastrofe uticale su na svakodnevni život Japanaca. Posljedice Prvog svjetskog rata i "španske gripe" još uvijek su se jasno osjećale. Godine 1923. Tokio i njegovu okolinu razorio je veliki Kantō zemljotres.
Sve u svemu, 1920-te su bile burne, ali fascinantne godine u japanskoj istoriji. U galeriji, koja slijedi, jedno zanimljivo putovanje kroz vrijeme.


Čas matematike, oko 1920
Zahvaljujući modernizaciji Japana, školovanje je 1920-ih privremeno prilagođeno modernijem Montessori stilu. Nažalost, jak vojni i nacionalistički režim vratio se 1930-ih.


Princ Takamatsu i njegova nevjesta, 1928
Ovde su carev brat, princ Takamatsu, i njegova novopečena supruga, gospođica Tokugava Kikuko, fotografisani na dan njihovog venčanja 1928. Nose punu carsku dvorsku haljinu, koja za žene uključuje 12-slojnu odjeću.


Porodica u tradicionalnoj nošnji, 1920
Ovde se vidi Japanka i njeno šestoro dece u punoj tradicionalnoj nošnji. Ona i njen najstariji sin nose getu, drvenu sandale uzdignutu tankim blokovima.


Prodavnica ptica Songbird, oko 1925
Mušterije u kimonima pregledavaju robu u radnji koja prodaje ptice pjevice i ukrašene kaveze.


Fotografisanje za ručkom, oko 1925
Grupa prijatelja u tradicionalnoj nošnji pozira pred kamerom dok jedu rezance u lokalnom restoranu.


Stadion Koshien, 1920
Bejzbol je uveden u Japan 1872. Prvi profesionalni timovi pojavili su se 1920-ih i danas je to jedan od najpopularnijih sportova u Japanu. Ova fotografija prikazuje utakmicu srednje škole na stadionu Koshien u Osaki.


Dječiji vrtić u Tokiju, oko 1920
Bogate žene mogle su ostaviti svoju djecu u jaslicama pod brigom pedijatrijskih medicinskih sestara obučenih u tradicionalna kimona.

(msn)

(spagos)


Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen