Samstag, 25. März 2023

Klasik za svakoga – Farmerke Levi's 501 slave 150 godina







Najpoznatije svjetske farmerke slave 150. rođendan. Nema ga ko nije čuo za njih, i barem jednom, ili zauvijek, imao kao sastavni dio garderobe
Njihov nastanak datira iz 19. vijeka. Preteča svih "neuništivih pantalona" je model 501 iz Levi'sa, koji ove godine slavi 150. rođendan.
Od 1873. do 2023. Ko bi rekao da jedan određeni komad odjeće može izdržati godine burnih promjena u modi i kulturnim trendovima, a da i dalje ostane na samom vrhu? Međutim, legendarne farmerke Levi's 501 probijaju ovu granicu. Ove godine slave 150. rođendan, što nas samo ohrabruje da se ponovo osvrnemo na njihovu istoriju.
Proslava stvaranja ovih pantalona započela je još u januaru i obilježava početak kultnog komada odjeće koji se iz pukog patenta za bakarne zakovice 1873. godine transformirao u svakodnevni dio odjeće svih spolova.
Kako piše Levi's, sve je počelo 1870-ih. “Jacob Davis izumio je inovaciju za radnu odjeću u obliku bakarnih zakovica za platnene pantalone. Postali su trenutna senzacija i Davis je prišao biznismenu Leviju Strausu i ponudio mu saradnju. Zajedno su već složili verziju pantalona, takozvanih kombinezona do struka, od teksasa i platna zvanog duck canvas. To je dovelo do patenta 1873. godine koji će na kraju postati poznat širom svijeta kao 501 farmerke", navodi on.
Međutim, zarada Levi Strauss & Co. nije dostigla vrtoglave visine, već naprotiv. I to je bilo do 1918. godine, kada su nećaci Levi Strausa, braća Stern, preuzeli posao nakon njegove smrti. Zajedno sa novim menadžerom proizvodnje Miltonom Grunbaumom, počeli su da se fokusiraju na povećanje izdržljivosti materijala za farmerke. Djelomične modifikacije kao što su omče za kaiš učinile su proizvod privlačnijim, a u roku od sedam godina odjeća je zaista počela zarađivati.
Modni komad 20. veka
Tridesetih godina prošlog stoljeća farmerke su bile sastavni dio posla na Zapadu, reklama u to vrijeme posebno je koristila kauboje kao romantičnu identifikaciju s tamošnjom kulturom, a časopis Vogue je čak objavio članak u kojem preporučuje 501 kao najbolju odjeću za žene na njihovom ranču.

Godine 1939. holivudska zvijezda John Wayne ih je čak nosio u filmu Diližansa
.
Kada se činilo da njihova popularnost ne može više rasti, došlo je do još većeg procvata nakon Drugog svjetskog rata. Nakon uklanjanja nedostataka, Levi's 501 postao je pravi dio svakodnevne mode.
“Do ranih 1960-ih, 501® farmerke su se ukorijenile u svakoj subkulturi širom Amerike. Možete ih pronaći na legendarnom Woodstocku među ogromnom većinom ljubitelja muzike, na demonstracijama aktivista, bilo za ljudska prava ili protiv rata u Vijetnamu, ali i u Evropi na British Mods and Rockers. Osim u filmovima, pojavili su se i na omotu albuma Boba Dylana”, rekli su iz kompanije.
Za istočni blok, farmerke su bile nešto ekstra i nedostupan proizvod. Ušli su u hip-hop kulturu, nosili su ih Steve Jobs i bajkeri i pripadnici manjina u L.A. Godine 1999. magazin Time ih je proglasio "modnim komadom 20. vijeka".

U galeriji u prilogu, jedno malo putovanje kroz vrijeme.

Naše druženje sa farmerkama datira od kraja šezdesetih godina, kada se po njih moralo “trknuti” do Ponte Rossoa u Trstu. Od sedamdesetih i osamdesetih su se već mogle kupiti i kod naših domaćih proizvođača odjeće. Pored originalnog Levis 501, dugo su u modi bile farmerke “Super Rifle”, a pratile su sve modne trendove, a naročito su bile popularne one sa trapez nogavicama.

(refresh)

(spagos)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen