Mittwoch, 22. März 2023

Kitovi, koji napadaju brodove

 

Prethodnih sedmica na njemačkoj televiziji ZDF se prikazivao naučnofantastični serijal “Der Schwarm”, “Jato”, zasnovan na romanu Franka Schätzinga. Sadržaj: Priroda se brani od ekološkog uništavanja čovječanstva. Kitovi grbavci potapaju brodove, a kitovi ubice (Orcinus orca) ubijaju putnike. U Atlantiku kod Španije i Portugala ovakva fikcija je djelomično skoro i stvarnost.
Već dvije i po godine 16 kitova, iz grupe od 50 orka kitova, sistematski lovi jahte i ribarske čamce.
Uništavaju sisteme kormila i progrizu rupe u trupu. Od tada je bilo najmanje 400 napada, a prema pomorskom autoru Thomasu Käsbohreru (“Misterija orka”), sedam brodova je potonulo. Španski istraživači iz radne grupe "Iberijska orka" istražuju uzroke.
Da li kitovi, koji su teški od tri do devet tona i dugački do skoro deset metara, samo žele da se igraju? Bore li se s ribarima za sve manje produktivna ribolovna područja?
Ili su osnovali nekakvu terorističku organizaciju koja konkretno napada čamce i ljude?
Bili bi sposobni za to, kažu istraživači. Predatori, koji mogu putovati do 55 km/h, vrlo su inteligentni i njihovi napadi su savršeno organizovani. Naučnici ne očekuju da će moći objaviti rezultate prije sljedeće godine.

(focus)

(spagos)


Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen