Mittwoch, 29. März 2023

Ptice selice lete na nova odredišta

 


Crnokapa grmuša (Sylvia atricapilla) zadivljuje ornitologe. Ova vrsta ptica promijenila je smjer migracije u roku od nekoliko generacija - i to je sada već pohranjeno u njihovom genomu. Ona sada preko zime putuju samo u južnu Englesku umjesto u Španiju, južnu Francusku ili Maroko, kao što su to činile nekada. Inače, sjajne pjevačice imaju svoje ime koje podsjeća na insekta, jer mužjaci nose crnu kapicu, a vrsta je vrlo mala.

"Prosječna temperatura u zimi 2021/22. bila je 3,1 stepen Celzijusa iznad normalne vrijednosti za godine 1961. do 1990.", kaže Jenifer Calvi iz Njemačke fondacije za divlje životinje. U zimu 2022/23. prosječna vrijednost bila je viša za 2,7 stepeni, što je dvanaesta zima zaredom koja je bila previše topla, objavila je njemačka meteorološka služba krajem februara.

Ni druge ptice selice više ne odlijeću: vivak (Vanellus vanellus), mala crvenrepka (Phoenicurus ochruros) i drozd pjevač (Turdus philomelos), klasične ptice selice, sve češće zimuju u ovoj zemlji. Čak i čvorci postepeno postaju "ptice stanarice".

(welt)

(NovaSloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen