Montag, 27. März 2023

Poraz BiH protiv Slovačke

 

Slovačka - Bosna i Hercegovina 2:0 (2:0)

Stadion: Tehelné pole, Bratislava

Sudija: Marco di Bello (Italija)

StrijelcI: 1:0 - Mak (13), 2:0 - Haraslin (40);

Bosna i Hercegovina: Šehić, Ahmedhodžić, Miličević (Cimirot 46.), Saničanin, Dedić, Gazibegović, Tahirović (Stevanović 74.), Hadžiahmetović (Prcić 63.), Krunić, Prevljak (Džeko 63.), Demirović. Selektor: Faruk Hadžibegić.

Slovačka: Dubravka, Pekarik, Vavro, Gyomber, Hancko, Kucka, Lobotka (Hrošovsky 91.), Duda (Benes 69.), Mak (Suslov 57.), Polievka (Zrelak 69.), Haraslin (Bero 92.). Selektor: Francesco Calzona.


Reprezentacija Bosne i Hercegovine je izgubila u drugom kolu kvalifikacija za Evropsko prvenstvo od reprezentacije Slovačke sa 2:0

Slovaci su došli do zaslužene pobjede zahvaljujući mnogo boljoj igri, posebno u prvom poluvremenu. Osim toga u drugom poluvremenu zadnja linija Slovačke je intervenisala na vrijeme, te uspješno spriječila da Zmajevi večeras postignu pogodak.

Prvu šansu Slovaci su kreirali već u četvrtoj minuti utakmice, ali je tada udarac Dude otišao preko gola. Već u 13. minuti utakmice Slovačka stiže u vodstvo. Odbrana naše reprezentacije je zaspala kada je Mak prizemnim udarcem matirao Ibrahima Šehića sa ivice kaznenog prostora.

Konfuzija u našoj odbrani se nastavila kroz cijelo prvo poluvrijeme, a Slovaci su to znali kazniti u 40. minuti utakmice kada je ispao Saničanin, a nakon njega i Miličević u konačnici je Haraslin lagano savladao Šehića i postavio 2:0.

Mogla je Slovačka stići i do trećeg gola jer je samo par minuta nakon pogotka za 2:0, Hrvoje Miličević napravio novu katastrofalnu grešku. Miličević je želio vratiti golmanu loptu, ali nije pogledao gdje se nalazi Šehić, te je ona umalo završila u našoj mreži. Ipak, do kraja prvog poluvremena rezultat je ostao 2:0 u korist Slovačke. 

Prvi šut u okvir gola Bosna i Hercegovina je uputila tek u 47. minuti utakmice, a tada je Prevljak šutirao lijevom nogom, ali je to lagano odbranio Dubravka. U nastavku dobra šansa za Demirovića u 51. minuti, ali je to bilo izblokirano.

Zaprijetila je i Slovačka u 56. minuti utakmice preko Haraslina, ali je udarac otišao visoko preko gola. Dvije minute kasnije udarac je oprobao i Duda, ali lopta odlazi tik iznad prečke.

Najbolja šansa za našu reprezentaciju desila se u 65. minuti utakmice kada je Dedić sjajno uposlio Demirovića koji je promašio nemoguće, te je ostalo 2:0.

U 75. minuti utakmice viđena je najbolja šansa u nastavku i za Slovačku, ali je Suslov promašio prazan gol naše reprezentacije, te je ostalo 2:0. Samo dvije minute kasnije šansa na drugoj strani pokušao je Stevanović, ali je upropastio jako dobru priliku za Zmajeve.


Raspored utakmica:

Treće kolo: Portugal - BiH (17. juni)

Četvrto kolo: BiH - Luksemburg (20. juni)

Peto kolo: BiH - Lihtenštajn (8. septembar)

Šesto kolo: Island - BiH (11. septembar)

Sedmo kolo: Lihtenštajn - BiH (13. oktobar)

Osmo kolo: BiH - Portugal (16. oktobar)

Deveto kolo: Luksemburg - BiH (16. novembar)

Deseto kolo: BiH - Slovačka (19. novembar)

Podsjetimo, plasman na završnicu ostvarit će prvoplasirana i drugoplasirana selekcija iz grupe. U martu 2024. godine na programu su utakmice baraža nakon kojih će još tri reprezentacije kompletirati broj učesnika na Evropskom prvenstvu.

(sport)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen