Donnerstag, 30. März 2023

Ekstremni sport - Skijaš oborio ludi svjetski rekord

 



Ekstremni sportista, francuski skijaš Simon Billy (31), oborio je nevjerovatan brzinski rekord. On je do titule svjetskog prvaka u „Speedskiing“, "brzinskom skijanju", došao u Varsu u Francuskim Alpama.
Noseći crveno odijelo od lateksa i specijalnu kacigu, ekstremni skijaš je niz padinu dugu 2750 metara, sa nagibom od 98 posto, sjurio brzinom od 255,5 km/h.
Time je oborio je dosadašnji rekord od 254,9 km/h koji je držao Italijan Ivan Origone.
U intervjuu nakon svog rekorda, za francuski magazin Dauphin je rekao: "Ovo je tok mog života - onaj o kojem sanjam odmalena." Njegov uspjeh je pozdravila i Francuska skijaška federacija.
Iza novog svjetskog rekordera, Simon Origone su prešao ciljnu liniju sa 254,05 km/h i Manuel Kramer iz Austrije sa 252,84 km/h.
Do sada su braća Origone, Simon i Ivan, dominirali na Svjetskom prvenstvu. Sa jedanaest pobjeda u Svjetskom kupu Simone je bio uspješniji od mlađeg brata Ivana sa dvije pobjede.
U Svjetskom kupu za žene, Šveđanka Britta Backlund i Italijanka Valentina Greggio godinama se bore za vrh. Svojim petim uspjehom u 2022. godini, Greggio je pretekla svoju konkurenticu Backlund.

(msn)

(NovaSloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen