Freitag, 31. März 2023

Iz svijeta – Slike dana

 


Odanost duga 500 godina
Cruft Dog Show u Birminghamu, West Midlands, najveća je te vrste na svijetu. Pomalo zabrinuti ljepotani na slici genetski su ukorijenjeni na drugom dijelu svijeta: Magyar Vizsla, kod nas poznati i kao niskodlaki mađarski pointer, navodno je nastao u 16. vijeku, ukrštanjem od lokalnih mađarskih lovačkih pasa i pasa koji su bili pratioci turskih osvajača.



Na mrtvoj zemlji
Kada se plima povuöe, more otkriva čitavu beskrajnu sudbinu: kompanije iz cijelog svijeta smjestile su se na indonezijskom ostrvu Sulawesi, kako bi eksploatirali ogromne rezerve nikla. Morsko dno je potpuno zatrovano, jedini blagoslov civilizacije su dvije stare automobilske gume, koje su ostale ležati na mrtvoj zemlji.



Svjetla zalazećeg sunca
Kreacije iz bajke na fotografiji, nalik fenjerima, zapravo su mreže od umjetne vune, koje se vide, pri posljednjem svjetlu zalazećeg sunca. Fotograf Achmad Mikami, koji je pratio je ribare tokom njihovog kretanja uhidanim stazama, stekao bogatstvo prodajom ovakvih slika: Kao izraz čežnje za dalekim krajevima, ovakve slike se sjajno prodaju na bogatom i nezasitnom Zapadu.

(express)

(NovaSloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen