Montag, 27. März 2023

Posmatranje slike – Zgrada pegla

 


"Tanki komad torte", tako je "New York Tribune" zlonamjerno nazvao zgradu koja je podignuta početkom 20. vijeka, na raskrsnici Brodveja, 23. ulice i Pete avenije, odnosno usred Manhattana. Javnosti je postala poznata kao Flatiron Building – Zgrada pegla.

To je bilo mjesto gdje su brijači brijali, a tvorci šešira pravili šešire za lokalnu masonsku ložu.
Pedesetih godina prošlog stoljeća, St. Martin's Press je bio prvi izdavač koji se uselio u ovu zgradu, a kasnije je Macmillan Publishers preuzeli svih 21 spratova. Otkako se oni iselili 2019. godine, zgrada je bivala uglavnom prazna.

Flatiron je ove sedmice bio na aukciji za 190 miliona dolara. Novi vlasnik, investitor, svoju "misiju" vidi u održavanju "integriteta" kuće.
Usput: Svako ko ovih dana vidi novog "John Wicka" u kinu mogao bi pomisliti da tu prepoznaje sjedište profesionalnog sindikata ubica. Međutim, hotel Continental iz filma je samo bratski blizanac Flatirona; zapravo se zove Beaver Building i nalazi se u Lower Manhattenu (Donjem Menhetnu).

(welt)





O zgradi:

“Godina je bila 1902. Najviša građevina na svijetu bila je Eiffelov toranj, u Parizu. U Sjedinjenim Drzavama, te iste godine, samo je 14% stanova imalo kadu za kupanje; u cijeloj zemlji bilo je samo 8.000 automobila i tek 230 kilometara asfaltiranih cesta; prosječna zarada, na sat, iznosila je 22 centa; Las Vegas, Nevada, imao je samo 30 stanovnika. U New Yorku, na Manhattanu, prostora je bilo sve manje, a zemljište sve dragocjenije. Na jednom uskom trokutu, gradnja Fuller zgrade bližila se kraju. Na njoj je već bio istaknut znak – zgrada useljiva 1. oktobra 1902. Njen neobičan oblik, i njena upadljiva lokacija – na mjestu na kojem se susrecu dvije od najpoznatijih ulica svijeta, Broadway i Peta avenija - bili su vec dobro poznati svima, zahvaljujuci njenim slikama u novinama i razglednicama, na kojima se našla još i prije nego što je bila gotova.

U gradu tako paralelnom i tako okomitom kakav je New York, pravi je užitak vidjeti dvije ulice kako se susreću pod neobičnim, uskim uglm, na komadu zemljišta kao makazama izrezanom, vidjeti Petu aveniju i Broadway kako utrcavaju jedna u drugu, kod 23. Ulice, kod Fuller zgrade, poznatije pod imenom Flatiron Building, jer zgrada svojim izgledom podsjeca na peglu. Fuller zgrada ili “pegla,” rađena je prema nacrtima arhitekte iz Chicaga – Daniela Burnhama.

Sa 22 sprata, visoka 87 metara, bila je, 1902. godine, jedna od najviših zgrada New Yorka. Neki pogrešno smatraju da je to bila i prva njujorska zgrada čelicnog okvira, jer je na desetke takvih vec bilo podignuto u New Yorku još krajem 19. stoljeca.

Danas, medjutim, Flatiron Building jedan je od najstarijih prezivjelih nebodera Manhattana. Izgrađena u mješavini gotskih i renesansnih stilova, sa fasadom sa ukrasenom terra cotta cvijetovima, njena 22 sprata podijeljena su na tri dijela, donji, srednji i gornji, baš poput klasičnog grčkog stuba. Duga, uska, poput istokrakog trokuta, na svom najuzem dijelu samo dva metra điroka... stanovnicii New Yorka su strahovali da bi se Flatiron zgrada mogla prevrnuti pri malo jacem vjetru!

Mozda ste je i vi vidjeli u filmovima, The Cradle Will Rock, Godzilla i Spiderman 1 i 2.

Dođete li u New York, morate se slikati pred njom, što čini većina turista, jer Flatiron Building je jedini “neboder” New Yorka koji može cijel stati u objektiv vašeg fotoaparata. Niknut ce Kasnije će, po uzoru na nju, niknuti i druge, u Chicagu, Atlanti, Chattanoogi, Fort Worthu, Vancouveru, Torontu....ali njujorska “pegla” ostaje, vjerojatno, najslavnija Flatiron zgrada.

Flatiron Building (voanews.com)

(spagos)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen