Samstag, 11. März 2023

Iz svijeta - Slike dana

 


Pogled sa perspektivom
Manekenka na London Fashion Weeku: Kreacija seže do tursko-britanske dizajnerice Dilare Findikoglu.


U nivou očiju
Prozori su postavljeni tako da sudije imaju dobar pogled na skakaonicu: Na Svjetskom kupu u Rasnovu u Rumuniji, Norvežanka Anna Odine Stroem pobijedila je u otežanim uslovima vjetra.


Razdvojeni prijatelji
Lijevo SAD, desno Meksiko: "Friendship Park”, “Park prijateljstva" postao je poznat po tome što se ljudi s obje strane granice tamo mogu sresti i dodirivati prstima. Pod vladavinom Donalda Trumpa trebalo je da se izgradi zid kroz park, ali je projekat zaustavljen. Vlasti su sada najavile da će zid ipak biti završen.


Snježna oluja na kineskom zidu
Kineski zid dug je impresivnih 8.851 kilometar. Koliko kilometara može biti pokriveno snijegom? Žena šeta dijelom puta u Mutianyu u okrugu Huairou, oko 70 kilometara udaljenom od Pekinga.


Klasik kao debitantsko djelo
Kako bi petodnevni Tour of Oman bio atraktivniji za biciklističke timove, organizator je smislio nešto pametno: umjesto organizovanja dodatne etape, jednodnevna trka "Muscat Classic" je odvojena. Belgijanac Jenthe Biermans uspio je pobijediti u prvom izdanju, a za narednu turneju jedan od favorita je Nijemac Emanuel Buchmann iz ekipe Bora-Hansgrohe racing tima.


Stepenice spasa
Ulični svirač svira u jednom podvožnjaku u Kijevu. Život u glavnom gradu Ukrajine nastavlja se nakon skoro godinu dana ruskog agresorskog rata, infrastruktura ispod ulica nudi utočište ljudima. U Kijevu se iznova javljaju vazdušna upozorenja.

(spiegel)

(NovaSloboda.ba)


Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen