Samstag, 4. März 2023

Iz svijeta – Slike dana

 


U svoj punoći
Za nas karneval znači nesputanu radost i zabavu, pa kako to svako na svoj način osjeća.
U nekim krajevima se tome pristupa s genijalnim prilagodbama: glumac na tradicionalnom festivalu Haramacho u Španiji, raskošno je obložen lišćem i plodovima sa zemlje.
Pitanje da li se u ovom slučaju radi o ukusnim kestenima, moralo bi se proslijediti stručnjacima za plodove sa zemlje.Radost života se vratila
Konačno, opet karneval, ovoga puta u punom sjaju Južne Amerike. Karneval u Riju, koji je zbog pandemije bio sveden na simboličan minimalni format u protekle dvije godine, tutnja južnim ulicama. U svijetu nemjerljivih društvenih suprotnosti, radost života ima posljednju riječ. Ovo bi se moglo koristiti kao vodič za život i u bogatijim područjima.


Krikovi ostaju
Postoji zabrinjavajući broj područja u svijetu u kojima su mjere kontrole pitanja života i smrti.

U Iranu, na primjer, gdje čak i znak civilizacije jedne nemarno vezane marame može imati smrtonosne posljedice. Mlada demonstrantkinja na Minhenskoj sigurnosnoj konferenciji ovu situaciju signalizirala je metaforično nedvosmisleno: Konop oko vrata, plus flaster na ustima, kako bi ostatak svijeta nedvosmisleno saznao za nečovječnost. Barem to, Mulasima nije uspjelo.

(news)

(NovaSloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen