Samstag, 18. März 2023

Iz svijeta – Slike dana

 


Stellas Stars (Steline zvijezde)

Neki dizajneri počinju svoje modne revije pirotehnikom, pozadinama koje privlače pažnju (poput uvezenih santi leda) ili vojskom zvijezda (poput Kardashianovih). Na kraju krajeva, međunarodne prêt-à-porter parade u Parizu, Milanu i Njujorku daju sve za najspektakularnije slike za Instagram ili YouTube. Stella McCartney se prošle sedmice kladila na PS u Parizu. U "Ecole militaire" u 7. arondismanu, Britanka je pustila sedam bijelih divljih konja iz Camarguea da prođu kroz ring. "Nijedno živo biće nije moralo umrijeti za moju kolekciju", objasnila je strastvena aktivistkinja za prava životinja okupljenim modnim novinarima i požalila se na "previše perja, krzna i kože" kod drugih dizajnera. Manekenke su prošetale arenom za jahanje u odijelima od recikliranog pamuka, slip haljinama od održive svile i torbicama napravljenim od opalih jabuka. Naravno, mnoge djevojke među influenserima i glavnim urednicima u publici, bacile su oko na životinjske zvijezde.
O da, bilo je nekoliko holivudskih VIP ličnosti kao što su Jessica Alba i žena Matthew McConaugheya. Ali protiv scenskog prisustva divljih konja, nisu imali ni najmanje šanse.



Tea for Xi (Čaj za Xija)

Kog nema, čaj će mu se ohladiti, kaže stara kineska poslovica. Možda je to razlog zašto je državni i partijski lider Xi Jinping dao da se snimi dok uzima gutljaj ovog toplog napitka koji se još dimio, tokom zasjedanja Nacionalnog narodnog kongresa prošlog utorka. Njegova šolja obično ostaje netaknuta - čak i ako je ispijanje čaja inače pomno orkestriran ritual na masovnim događajima zabave: porcelanske šolje su uvek na pravom mestu, a dopune se uvjek daju u isto vreme.
Ali ove godine moćni partijski lider nije prisustvovao godišnjoj sjednici “lažnog” parlamenta
upravo je predstavio svoj novi liderski tim i neobično oštro kritikovao SAD zbog "obuzdavanja, okruživanja i suzbijanja" Kine.
Najavio je i najveće restrukturiranje stranačke organizacije u posljednjih nekoliko godina. Najvažnija stvar: ograničenje mandata treba ukloniti iz ustava. Na taj način, ovaj 69-godišnjak može doživotno zadržati svoju poziciju.
Na ispijanju čaja na Narodnom kongresu, posmatračima nije promakao ni jedan detalj: dok je ispred svih poslanika bila samo jedna šolja, Xi je sedeo ispred dvije. Njegov čaj se nikada ne ohladi.



Fab Five (Pet sjajnih)

Ima 85 godina, ali je vedar i avanturistički raspoložen kao i uvijek. Britanski slikar David Hockney već je kreirao radove s iPad-om i dokumentovao promjenu godišnjih doba u Normandiji na frizu dugom 80 metara. Sada je prihvatio trend “immersive art”.
Na izložbi "Bigger & Closer (not smaller & more away)" u Londonu, njegovi radovi su postavljeni po sobama tako da posjetioc doslovno može uroniti u njih, na primjer - prikladno - u jednoj od poznatih slika bazena.
27 projektora projektuje Hockneyeve motive, koji su ionako uvijek blistavi, na zidove, plafone, pa čak i podove, gledaoc neminovno upada u neku vrstu psihodeličnog ludila boja. S tim u vezi, nije iznenađujuće da je pop svijet zainteresovan za ovu trendovsku umjetnost.
Zato što je Hockney, koji važi za najskupljeg živog slikara, legenda, kada on prozove, okupi se čitav niz drugih legendi. Na našoj fotografiji su vječiti Bitls Paul McCartney, klavirska rajska ptica Elton John, dvostruki dobitnik Oscara Tom Hanks i muzički voditelj Jools Holland. Kakva supergrupa, predvođena Hockneyem!

(focus)

(NovaSloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen