Samstag, 18. März 2023

“Rise for freedom/Ustanimo za slobodu!”

 

One Billion Rising” u Mostaru: Plesom za slobodu mišljenja, govora i izbora


Više od 200 mladih zaplesalo je u Mostaru na plesnoj revoluciji pod nazivom “One Billion Rising”, koja je i ove godine održana s ciljem podizanja svijesti i borbe protiv svih oblika nasilja nad djevojčicama, djevojkama i ženama.

Ove godine kampanja se provodi pod sloganom “Rise for freedom/Ustanimo za slobodu!”, a organizatori su poručili kako je najbolji način izražavanja pokret, odnosno ples, sloboda kretanja i umjetnički izražaj.

Kampanja se proteklih godina simbolično održavala 14. februara u cijelom svijetu, a članica organizacijskog tima iz Mostara Tajma Tiro Demić kazala je kako su ove godine odlučili promijeniti termin kako fokus na ovoj temi ne bi bio samo na taj dan.

“Nasilje nad ženama je javni problem na koji želimo ukazati koristeći javni prostor i koristeći ples kao vid izražavanja slobode tijela i duha. Ustajemo za slobodu mišljenja, govora, izbora. Šaljemo poruku da žene imaju pravo birati što će raditi u životu, kako će se ponašati, kako će se oblačiti”, istakla je ona.

Dodala je da se kampanji svake godine odazovu svi mostarski plesni klubovi, a danas je ovde bilo aktivno više od 200 plesača iz plesnih studija Flash, Erigo, B-Dance, Mostarske mažoretkinje, Mo-Stars, Koroleva i Zrinjski.

“Prema svjetskim statistikama, jedna od tri žene tokom svoga života bude zlostavljana. Nasilje nije samo udarac, nekada je gore psihičko nasilje. Moramo ukazati na prisutnost nasilja, na diskriminaciju žena u svakom obliku. Niko od nas nije pošteđen i vjerujem da svako od nas ima neko iskustvo kada je u pitanju ova tema, vlastito, unutar porodice ili slično”,smatra Tiro Demić.

Na kraju je kazala kako ovim ustankom inspirišu nove generacije i zajedno stvaraju kulturu koja se bori za slobodu, za predanost u procesu zaustavljanja nasilja nad ženama te jačanja svijesti o tome. 

Organizatori događaja su Vijeće mladih Grada Mostara, Američki kutak Mostar, Podružnica psihologa Hercegovina ti Centar za razvoj i edukaciju “Hera”.

(NovaSloboda)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen