Samstag, 25. März 2023

Biciklijada Ćirinom prugom

 








U nedelju 26. marta otvara se cikloturistička sezona Biciklijade Ćirinom prugom

Biciklijada Ćirinom prugom održaće se u nedelju, 26. marta, a u prvoj promotivnoj biciklijadi u 2023. godini sa startom u Mostaru biciklisti će posjetiti i upoznati turističke i prirodne ljepote, kao i istoriju Mostara, Blagaja, Žitomislića, vozeći se ruralnim mjestima uz rijeku Neretvu sve do Počitelja kao finalne destinacije.

Kako se navodi u najavi, pratiće ih i lokalni cikloturistički vodiči, koji će iz prve ruke prezentirati ponudu i ljepote Hercegovine svojim gostima.

Interes za učešće u događaju je veliki, biciklijada je međunarodnog karaktera, a najavili su se gosti iz više zemalja regije, prvenstveno Hrvatske i Crne Gore, saopštili su organizatori.

Ovo je prvi u nizu događaja koji promovišu turističke potencijale Hercegovine, a organizatori planiraju šest Ćiro biciklijada u sklopu promocije južnog dijela Hercegovine, kao i ‘Franciskana route’, događaj na kraju sezone, a sve kroz zajednički interes i cilj, a to je razvoj turizma, promocija kulturno-istorijske baštine, aktivni turizam, što u konačnici vodi boljem životu i prilikama u Bosni i Hercegovini, ističu organizatori.

“Slijedeći programske ciljeve definisane i statutima naših udruženja, želimo da ideju urbanog življenja u skladu s prirodom, povezavši sport i rekreaciju s prirodnim ljepotama, promovišemo Hercegovinu kao vodeću cikloturističku destinaciju”, kazao je Toni Zorić, predsjednik udruženja HerzegovinaBike.

Podsjeća da cikloturizam doprinosi povećanju potrošnje u destinacijama u kojim se ulaže u ovaj vid turizma, te utiče na povećanje broja biciklista na lokalnom nivou.

Ćiro i Franciskana projekti promovišu više oblika turizma: vjerski, outdoor, gastronomski, vinske ceste, istorijski, kao i svaki drugi oblik turizma.

Zorić kaže da se s tim projektom krenulo već u 2015. godini, te da nakon 8 godina, Ćiro zauzima ozbiljno mjesto u turizmu, odnosno u aktivnom obliku turizma u Hercegovini.

“Sve je veći interes cikloturista iz cijelog svijeta, a ove godine ne izostaje ni podrška lokalnih vlasti, ponajprije gradova i opština kroz koje prolazi Ćiro biciklistička staza, a zatim i sponzora koji vide značaj i podržavaju aktivnosti koji promovišu Hercegovinu u najboljem svijetlu i obećavaju bolje sutra za život lokalnog stanovništva”, dodaje on.

Uporedo s Ćiro biciklijadom, u nedelju će u rad biti pušten i Next Bike sistem javnih bicikala u Gradu Mostaru, a na startu biciklijade biće i gradonačelnik Grada Mostara Mario Kordić, koji će pozdraviti sve bicikliste i goste koji su došli u Grad da bicikliraju Ćirinom prugom i upoznaju Hercegovinu iz prve ruke.

Takođe, na događaju će učestvovatii Ivica Sivrić, direktor Regionalne razvojne agencije za Hercegovinu – REDAH, koja je zaslužna za brojne projektne aktivnosti koje promovišu cikloturizam u Hercegovini, te u konačnici Hercegovinu kao izvrsnu turističku destinaciju.

Organizatori su na kraju pozvali sve zainteresovane na učešće u ovom događaju koji, kako kažu, promovišu vrijednosti Hercegovine.

(NovaSloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen