Dienstag, 14. März 2023

Ručni rad za Guinnessa



Kakav teretnjak! Najteži bicikl na svijetu kotrlja se prema Dšsseldorfu. Na sajmu bicikla “Cyclingworld”, koji se održavao od 10. do 12. marta u prostoru Areal Böhler, u ovom gradu, biciklo, ili bolje reći triciklo, pod imenom “mala Johanna” će svakako biti apsolutni highlight. Međutim, odvesti ovako "tešku djevojku" u Düsseldorf nije ni malo lako...

Moglo bi se reći da je dobar bicikl skup. "Mala Johana" svakako treba da dođe u Dusseldorf. Sagradio ga je Sebastian Beutler u Sachsen-Anhaltu, i sa najboljom namjerom, na svom “izumu” ne može preći udaljenost od oko 500 kilometara do Düsseldorfa. "Mala Johana" duga je jedanaest metara i teška 2180 kilograma. Lako ju je upisano u Guinnessovu knjigu rekorda, jer je do sada najteži bicikl na svijetu bio iz Litvanije i za oko 800 kilograma lakši. Ali naravno, ne bi se tako lako magao osvajiti Tour de France sa "Johannom".
„Može da vozi brzinom od 18 km/h“, kaže Sebastian Beutler. Da bi uopšte mogao pomjeriti dvije tone čelika, na vozilu je konstruisao 35 brzina za naprijed i sedam za vožnju unazad.
Ugrađen je kočioni sistem sa osam klipova, kako bi mogao da zaustavi "Johannu". Iako se "Johanna" može voziti i na ulici, vožnja biciklom do Rajne bila bi više nego teška. Stoga bi bicikl trebalo prevesti u Dusseldorf na niskoj priklolici teškim transportom. Budući da to nije baš tako jeftino, Torsten Abels se odlučio da troškove prevoza pokrije donacijama: „Još nam treba oko 800 eura“, kaže Dusseldorfer. “Bilo bi lijepo kada bismo mogli dovesti Johannu na “Cyclingworld”. Kako bi to mogao učiniti zajedno sa svojim biciklističkim prijateljima, otvorio je PayPal račun za donacije. Ako sve bude kako treba, posjetioci će doći na svoje u Kaltstahlhalle na štandu O8.
U svakom slučaju, tako bi se ostvario san Sebastiana Beutlera, kad bi tamo predstavio njegovu “malu Johannu”. “Radio sam na najtežem biciklu na svijetu za vožnju skoro tri godine. Kombinovao sam prenos kamiona sa sistemom prenosa za bicikl. Vozilo sam nazvao po svojoj kćerki.”
Naravno, "mala Johanna" neće biti jedina atrakcija na sajmu bicikala. U Böhler-Werkeu moći će se vidjeti skoro sve što ima dva točka i pedale, od starog peni-fartinga do najmodernijeg uličnih trkača. Posjetioci se također mogu prijaviti za probne vožnje na www.cyclingworld.de.

Ili jednostavno gledati profesionalce, kako se nose na izazovnoj stazi sa preprekama.

(express)

(NovaSloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen