Samstag, 4. März 2023

Kad je i malo veliko – Iz knjige “Male kuće”

 



Koliko veliko je malo? A koliko malo je dovoljno veliko za život?

U slučaju gotovo 60 kuća koje je arhitektonski kritičar Philip Jodidio odabrao za ilustrovanu knjigu “Small Houses”, “Male kuće”, odgovor je: Malo je sve ispod 100 kvadratnih metara – a površina od samo dvanaest kvadratnih metara može biti sasvim dovoljno velika, poput Parasitic Hous u Quitou, u Ekvadoru. Ovo je jedan ekstremni primjer, posebno u odnosu na uobičajene veličine porodičnih kuća: jedna takva kuća završena u Njemačkoj 2019. imala je u prosjeku 152 kvadrata stambenog prostora, u SAD je to bilo raskošnih 210 kvadrata u 2020.

Ali zašto tako ekspanzivno kada može biti i skromnije? Iza nekih od predstavljenih projekata stoji jednostavno potreba stanara da sebi olakšaju život - i stanovanje; često, međutim, čista potreba da se svaki kutak grada, bez obzira koliko mali, koristi za život.
Uprkos svim razlikama u projektima u „Malim kućama“, mogu se izvući neke strategije za kućnu upotrebu: više puta koristite sobe i nameštaj, analizirajte sopstvene potrebe i radikalno preispitajte životne navike. Za dizajn interijera to konkretno znači: bolje je planirati ugradbeni namještaj nego koristiti komode i ormare. Iz toga se može direktno izvesti još jedan princip: U malim kućama, mnogi arhitekti se oslanjaju na konzistentan materijal – često drvo – za površine zidova, podova i plafona. Jer granice prostorija nestaju tamo gdje je sve iz jednog komada, a malo ne djeluje tako skučeno.

Jedan od primjera iz knjige: Kuća u centru metropole Seoul, Južna Koreja.

Zlatokosa djevojka bi ovdje mogla spustiti svoje kose: Mali posjed u centru metropole Seula, tik uz stari gradski zid, smatrao se neizgradivim - sve dok arhitekte za male prostore nisu izgradile ovu modernističku kulu sa pet spratova i ukupno 66 kvadratnih metara životnog prostora za mladi par u 2020. U prizemlju se nalazi otvorena garaža, iznad nje dnevni boravak i gostinski toalet, na drugom spratu kuhinja i trpezarija, na trećem spratu spavaća soba i kupatilo, na vrhu se nalazi garderoba, kada (druga slika) i balkon sa kojeg se mogu dohvatiti grane obližnjeg parka.

(welt)

(spagos)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen