Freitag, 10. März 2023

U Japanu prije jednog stoljeća (3)

Baš kao i zapadni svijet, i Japan je doživio svoju verziju "divljih dvadesetih". Ova decenija između svjetskih ratova bila je vrijeme modernizacije i napretka za Japan, sa rastom umjetničkih scena i novootkrivenom željom za demokratijom. Ali to je bilo i vrijeme političke nestabilnosti, a mnoge druge globalne katastrofe uticale su na svakodnevni život Japanaca. Posljedice Prvog svjetskog rata i "španske gripe" još uvijek su se jasno osjećale. Godine 1923. Tokio i njegovu okolinu razorio je veliki Kantō zemljotres.

Sve u svemu, 1920-te su bile burne, ali fascinantne godine u japanskoj istoriji. U galeriji, koja slijedi, jedno zanimljivo putovanje kroz vrijeme.


Pokret za pravo glasa žena, oko 1920.
Pokret za pravo glasa također je procvjetao u ovom periodu. Iako pravo glasa žena nije u potpunosti prihvaćeno u Japanu sve do 1946. godine, aktivistkinje tog vremena masovno su učestvovale u poništavanju arhaičnih zakona.


Školska djeca za vrijeme epidemije gripe, oko 1920.
"Španska gripa" je još bjesnila 1920. godine nakon završetka Prvog svjetskog rata. Kao što se ovdje vidi, maske su korištene kao zaštitna mjera protiv širenja smrtonosne gripe.


Stanica u Tokiju, oko 1920.
Stanica u Tokiju otvorena je 1914. godine i duga je više od 330 metara. To je centralno čvorište obimne japanske željezničke mreže.


Vagon, oko 1925.
Japanski dostojanstvenici fotografisani na putovanju vozom oko 1925. Svi su obučeni u zapadnjačkom stilu, identično odeći koja se nalazila na britanskim muškarcima iz tog perioda.

(msn)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen