Samstag, 25. März 2023

Sat za planetu zemlju

 


Od svojih početaka 2007. godine, "Sat za planet Zemlju" poznat je po trenutku "gašenja svjetla", inicijative pokrenute od strane Svjetskog fonda za prirodu (WWF), pri čemu pojedinci iz cijelog svijeta gase rasvjetu kako bi iskazali simboličnu podršku te podigli svijest o okolišnim problemima koji utječu na planet.

Međutim, ove godine, "Sat za planetu Zemlju" proširuje svoj fokus dalje od gašenja svjetla.

Uz poziv "Isključi se. Pruži jedan sat za Zemlju", WWF će iskoristiti Sat za planetu Zemlju da istakne važnost europske prirode i ukaže na njenu obnovu.

U okviru globalne inicijative Sat za našu planetu (Earth Hour) i ove godine podsjećamo na negativan uticaj klimatskih promjena i potrebu njihovog ublažavanja kako bi sačuvali životnu sredinu, a time i nas same.

Sat za planetu Zemlju je globalni događaj se održava svake posljednje subote u marta, podstičući pojedince, zajednice i preduzeća da ugase električnu rasvjetu koja nije neophodna, na jedan sat, kao simbol posvećenosti planeti.

Sat za planetu Zemlju počeo je kao događaj gašenja svijetla u Sidneju 2007. godine.

U ovoj akciji bi svi trebali da uzmemo učešće, tako što ćemo sjutra, 25. marta u periodu od 20:30 do 21:30 časova simbolično ugasiti svijetla, u cilju podizanja svijesti o važnosti štednje energije.

Cilj ove kampanje je podizanje svijesti građana o uticaju klimatskih promjena, kako bi svojim djelima uticali na donosioce odluka da odgovorno primjenjuju usvojene politike i strategije za ublažavanje klimatskih promjena.

Klimatske promjene su zajednička briga čovječanstva i neophodno je djelovanje svih društvenih činilaca kako bi se ublažile njihove negativne posljedice i na taj način obezbijedio integritet svih ekosistema i zaštita biodiverziteta. Za suočavanje sa izazovima klimatskih promjena od presudnog je značaja povećanje svijesti javnosti, učešća javnosti i pristupa javnosti informacijama kao i saradnje na svim nivoima.

Svjedoci smo da klimatske promjene predstavljaju rastući izazov i da se sveukupni klimatski uslovi nepovratno mijenjaju i negativno utiču na sigurnost, zdravlje, standard i kvalitet života ljudi u čitavom svijetu.

Na kraju, još jednom pozivamo sve građane da zajedno večeras od 20:30 do 21:30 ugasimo svijetla, kako bi dali doprinos oporavku prirode, a ona će nam sigurno uzvratiti zdravijim i boljim mjestom za život.

(WWF)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen