Freitag, 20. Mai 2022

Velež ispisao istoriju - Pobjednik kupa BiH 2022.





Pehar Kupa BiH najljepši rođendanski poklon za stotu godišnjicu postojanja

Velež - Sarajevo 0:0 (4:3 na penale)

Stadion Bilino polje.

Gledalaca: 9000

Sudija: Irfan Peljto (Sarajevo)

Žuti kartoni: Zeljković, Pršeš, Zvonić (V), Dupovac, Šabanović (90, drugi žuti karton), Đokanović, Lazić (S)

Strijelci: -

Strijelci sa 11m: 1:0 – Suljić, 1:1 – Ovčina, 1:1 – Varešanović (odbrana Bogdanović), 1:2 – Haskić, 2:2 – Šećerović, 2:2 – Zvonić (odbrana Dizdarevića), 2:2- Oremuš (odbrana Bogdanovića), 2:3 – Pršeš, 3:3 – Bodul, 3:4 – Brandao.


Velež: Jovičić (od 90′ Bogdanović), Radović, Zeljković, Zvonić, Ovčina, Ćosić (od 46′ Haskić), Hasanović (od 75′ Pršeš), Radovac, Dejanović, Anđušić (od 75′ Vehabović), Džanković (od 62′ Brandao).

Sarajevo: Dizdarević, Šabanović, Lazić, Hebibović (od 84′ Bodul), Đokanović (od 80′ Oremuš), Ahmetović (od 84′ Bagarić), Varešanović, Mujakić (od 80′ Pidro), Dupovac, Kapić (od 72′ Šećerović), Suljić.











Velež je boljim izvođenjem penala, pred oko 10.000 gledalaca, pobijedio Sarajevo sa 4:3 (regularnih 90 minuta igre završeno rezultatom 0:0) osvojio Kup BiH, i izborio plasman u kvalifikacije za Konferencijsku ligu. Velež je ispisao istoriju, osvojivši prvi trofej u nezavisnoj BiH i na najljepši način je uveličao skoro obilježavanje stote godišnjice postojanja kluba.

Veliko slavlje na na tribinama stadiona u Zenici,a li i među navijačima u Mostaru i brojnim drugim gradovima.

Veliko finale na prepunom Bilinom polju između Veleža i Sarajeva počelo je rijetko viđenom scenom na našim stadionima prilikom intoniranja himne BiH, koju su zajedno pjevali i navijači i igrači. Veležu je ovo prvo finale u nezavisnoj BiH, dok je Sarajevu sedmo.

Utakmica je počela otvoreno, odmah na početku, udarce su oprobali Radović i Džanković, te Kapić i Hebibović, bez opasnosti po golmane Jovičića i Dizdarevića.

Sarajevo je mirnije ušlo u meč, dok je kod igrača Veleža primjetan grč u nogama.

Prva povoljna prilika ukazala se u 16. minuti Mujakiću, kada je sam izišao pred Jovičića, koji je pravovremeno intrvenisao i odbranio šut. Minut kasnije, uzvratio je Dejanović, čiji šut Dizdarević lako brani.

Sredinom poluvremena, Velež se oslobodio pritiska Sarajeva. Hasanović je oštro šutirao u 23. minuti, Dizdarević je na mjestu.

Džanković je u 30. minuti bio u opasnom prodorou, u posljednji trenutak zaustavili su ga Sabanović i Dupovac.

Najpovoljniji priliku u pvih 45 minuta imalo je Sarajevo. Igrači Veleža blokirali su udarce Ahmetovića i Hebibovića, lopta je došla do Suljića, koji iz neposredne blizine šutira pored stative.

Sarajevo je opasno zaprijetilo u samom finišu poluvremena, kada je Kapić uputio oštar šut, a lopta fijuknula iznad prečke.

Sve u svemu, Sarajevo je bilo puno bolje u prvom poluvremenu, od Veleža se puno više očekivalo.

Nova opasnost po gol Veleža u 59. minuti, kada je Šabanović odlično centrirao, a Zeljković pravovremenom intervencijom otklanja opasnost.

Velež je zaprijetio u 63. minuti, kada je poslije akcije Anđušića i Ovčine, lopta završila iznad prečke. Bio je to povod navijačima Rođenih koji su priredili veliku bakljadu.

Revanširao im se Ahmetović, koji se iznenada našao u gol šansi, ali je Jovičić hrabrom intervencijom otklonio opasnost.

U 71. minuti, sudija Peljto nakratko je prekinuo utakmicu poslije bakljade navijača Sarajeva, kada je nekoliko baklji bačeno na teren.

U samom finišu meča, Dudić i Uščuplić pokušali su brojnim izmjenama izmijeniti situaciju na terenu.

U 87. minuti, prilika za Zeljkovića, čiji je udarac blokiran, douđen je korner, koji nije donio nikakvu opasnost po gol Sarajeva.

U 90. minuti, sudija Peljto je, poslije prekršaja nad Brandaom, pokazao drugi žuti karton Šabanoviću.

Svjestan da će pobjednika odlučivati penali, Dudić je u posljednjim trenucima regularnog toka utakmice u igru uveo golmana Bogdanovića, specijalistu za odbarne sa bijele tačke.




Velež je na putu do finala i trofeja Kupa BiH pobiejdio Zvijezdu 09 (3:0), HNK Slogu iz Gornjeg Vakufa – Uskoplja (6:0), Široki Brijeg (0:1 i 4:0) i u polufinalu Tuzla City (1:0 i 4:0). 

Sarajevo je do finala pobijedilo Alfu iz Modriče (4:1), Ljubić (1:0), Slobodu iz Tuzle (0:0 i 2:0), te u polufinalu Igman iz Konjica (2:0 i 2:0).

(sport)


Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen