Freitag, 6. Mai 2022

Giro d'Italia startala po 105. put

 



Biciklistička trka Giro d'Italia 105. po redu, starta u petak iz Budimpešte, a prve tri etape će se voziti u Mađarskoj.

Trka započinje etapom dugom 195 km preko Szekesfehervara i Esztergoma do Visegrada, nakon čega u subotu slijediti trka na kronometar (9,2 km) u Budimpešti, od Trga heroja do Budimskog dvorca. Posljednja etapa u Mađarskoj vozi se u nedjelju od Kaposvara, na jugozapadu Mađarske, a biciklisti će preći 201 km preko Nagykanizse, Badacsonyja i Tihanya do Balatonfureda.

Mađarska je trebala biti domaćin "Grande Partenza" Giro d'Italia 2020., ali je utrka tada bila odgođena zbog pandemije.

Nakon tri uvodne etape u Mađarskoj, Giro pratnja će se prvog dana odmora preseliti u Italiju.

Tamo, na Siciliji, održaće se prvi planinski uspon na Etni, već četvrtog dana trke. Nakon nekoliko sprinterskih etapa, prva sedmica završava se teškim planinskim ciljem u Blockhausu.

Nakon drugog dana odmora, peloton počinje drugu sedmicu neravnom etapom do Jesi. Prije posljednjeg dana odmora su još dvije sprinterske i tri brdske etape. Druga sedmica trke završava se prilično brdovitom etapom do Cognea.

Treća sedmica je tipična za Giro. Neposredno nakon posljednjeg dana odmora, kreće se od Salòa preko Mortirola do Aprica. Sljedećeg dana na putu za Lavarone slijede dva uspona prve kategorije, na posljednjih 40 kilometara.

Prije početka velikog finala slijedi posljednja sprinterska etapa na Giru, a nakon toga se prvo ide preko srednje teškog terena do planinskog dolaska u Castelmonte.

Posljednja faza sa masovnim startom vodi preko Pellgrina i Pordoija do Marmolade, koja je jedna prava monstrum etapa!

Giro d'Italia 2022. završava se vožnjom na kronometar, na 17,1 kilometara dugoj stazi u Veroni.

(sport)

S.P.

(NovaSloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen