Montag, 9. Mai 2022

Najduži stakleni most na svijetu






Vijetnam je otvorio vjerovatno najduži stakleni most na svijetu: Pogled kroz staklo u dubinu

U Vijetnamu je izgrađen gigantski most sa podovima od stakla. Kažu da su prolaznici apsolutno bezbjedni – a prije otvaranja je bio obavljen test izdržljivosti. U slikovitoj planinskoj regiji Vijetnama, gigantski most sa staklenim podom ima za cilj da privuče što više turista.

To je vjerovatno najduži most te vrste i ovih dana je bilo svečano otvoranje.

Bach Long Bridge dugačak je 632 metra i smatra se novom atrakcijom okruga Moc Chau, koji je popularan među posjetiocima iz cijelog svijeta. Proteže se izad 150 metara duboke doline, između dvije planine. Više od 100 posmatrača došlo je na ceremoniju otvaranja po najboljem vremenu, od koji su neki došli iz provincije udaljene 500 kilometara.

"Već smo predali dosije za uvrštavanje mosta u Ginisovu knjigu svjetskih rekorda", rekla je Mai Tri Tue, zamjenica direktora lokalnog turističkog odbora u okrugu Moc Chau.

Do sada je kao svjetski rekorder upisan stakleni most dug 526 metara u kineskoj provinciji Guangdong. Otvoren je tek 2020.

Staklene konstrukcije su posljednjih godina postale sve popularnije među turistima, posebno u Kini. Desetine mostova sa staklenim podom izgrađeno je od 2016. godine, a prošle godine na jednom se dogodio opasan incident: jak vjetar je odnio nekoliko podnih ploča, jedan čovjek se mogao spasiti samo puzeći.

Bach Long Bridge u Vijetnamu sastoji se od tri sloja kaljenog stakla francuskog proizvođača stakla Saint-Gobain. Čak i kada bi se polomilo staklo, most bi i dalje izdržao težinu od pet tona, navodi naručilac. Jednom instaliran, jedan od načina na koji ga je kompanija testirala bio je gaženje teškim kamionima i automobilima.

Najmanje 500 ljudi sigurno bi moglo biti na ovom mostu u isto vrijeme, navodi se. Nova atrakcija u pokrajini koju oblikuju visoravni 200 kilometara zapadno od glavnog grada Hanoja do sada je bila poznata po plantažama čaja, vodopadima i pećini slijepih miševa. Ovdje žive razna brdska plemena.

(geo)

(NovaSloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen