Sonntag, 22. Mai 2022

Slike sedmice – Od antena do ljubimaca

 


Pupile Sjevernog pola

One vide sve - od naftne mrlje do rakete. Sferične antene kompanije Kongsberg Satellite Services nalaze se u Spitsbergenu (Norveška). Kompanija ima najveću svjetsku mrežu zemaljskih stanica i najveću zemaljsku stanicu koja podržava satelite u polarnoj orbiti. Tamo 210 zaposlenih drži otvorene oči za cijeli svijet.Kralj ulica

Roman Kovalenko, 18, vježba na svom skejtbordu u Kramatorsku, industrijskom gradu na istoku Ukrajine. To je jedan nadrealni scenario, sunce na zalasku, ruske rakete ostavljaju tragove na nebu. Ali Roman uporno trenira. Svako veče. Ispred kulisa jednog grada u ratu. Njegovi prijatelji su davno otišli iz Kramatorska, a on i njegova majka su ostali. S jedne strane, Roman osjeća tugu i melanholiju jer nema više nikoga. A s druge strane: "To što sam potpuno sam, čini me kraljem ulica."

Usput, mjesto gdje Roman izvodi svoje trikove bez publike naziva se Trg mira.Kraljičini miljenici

Još nekoliko dlačica na desnom uhu podšišati makazama i sljedeća lutka Corgi je spremna.

Već nedeljama, Louise Jones pedantno radi na kopijama miljenika kraljice Elizabete, kako onih od ranije, tako i sadašnjih. Umjetnik je dio tima proizvođača lutaka Imagineer iz Coventryja, koji za godišnjicu stupanja kraljice na tron, prije 70 godina, kreira modele "Kraljičinih miljenika".

Pored Corgija, ovo uključuje i deset kraljičinih omiljenih konja, kao i kolekciju labudova.

Kopije će 5. juna biti predstavljene na velikoj paradi.

(strern)

(NovaSloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen