Sonntag, 22. Mai 2022

Slike sedmice – Od antena do ljubimaca

 


Pupile Sjevernog pola

One vide sve - od naftne mrlje do rakete. Sferične antene kompanije Kongsberg Satellite Services nalaze se u Spitsbergenu (Norveška). Kompanija ima najveću svjetsku mrežu zemaljskih stanica i najveću zemaljsku stanicu koja podržava satelite u polarnoj orbiti. Tamo 210 zaposlenih drži otvorene oči za cijeli svijet.



Kralj ulica

Roman Kovalenko, 18, vježba na svom skejtbordu u Kramatorsku, industrijskom gradu na istoku Ukrajine. To je jedan nadrealni scenario, sunce na zalasku, ruske rakete ostavljaju tragove na nebu. Ali Roman uporno trenira. Svako veče. Ispred kulisa jednog grada u ratu. Njegovi prijatelji su davno otišli iz Kramatorska, a on i njegova majka su ostali. S jedne strane, Roman osjeća tugu i melanholiju jer nema više nikoga. A s druge strane: "To što sam potpuno sam, čini me kraljem ulica."

Usput, mjesto gdje Roman izvodi svoje trikove bez publike naziva se Trg mira.



Kraljičini miljenici

Još nekoliko dlačica na desnom uhu podšišati makazama i sljedeća lutka Corgi je spremna.

Već nedeljama, Louise Jones pedantno radi na kopijama miljenika kraljice Elizabete, kako onih od ranije, tako i sadašnjih. Umjetnik je dio tima proizvođača lutaka Imagineer iz Coventryja, koji za godišnjicu stupanja kraljice na tron, prije 70 godina, kreira modele "Kraljičinih miljenika".

Pored Corgija, ovo uključuje i deset kraljičinih omiljenih konja, kao i kolekciju labudova.

Kopije će 5. juna biti predstavljene na velikoj paradi.

(strern)

(NovaSloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen