Freitag, 6. Mai 2022

Đurđevdan je...

 


Romi danas slave Đurđevdan, jedan od najznačajnijih romskih praznika, kojim se proslavlja dolazak proljeća.

Biserka Halilović iz Udruženja građana Omladinska romska inicijativa „Budi mi prijatelj“ Visoko kazala je Feni da je Đurđevdan za Rome najznačajniji tradicionalni praznik.

“To je dan koji nas pokreće i podsjeća na to da je došlo proljeće. To je dan kada se budi zemlja”, kaže ona.

Po njenim riječima, dan prije Đurđevdana, 5. maja, ide se na omahu. Romi u Visokom imaju posebno mjesto u naselju Carica gdje idu po izvorsku vodu. Voda s tog izvora se nosi kući kako bi se na Đurđevdan ukućani njome umili.

Tradicija je i da se od kuće ponesu crvene krpice (trakice), koje simbolizuju radost i zdravlje. Te krpice se vezuju na drvo drena, za svakog člana porodice po jedna.

“Dok se vežu na drvo drena, izgovara se ‘ostavljamo bolest, uzimamo zdravlje’. To je za nas značajno, jer vjerujemo da ćemo nakon toga biti zdravi, a da će oni koji su bolesni ozdraviti”, kaže Halilović.

Dodaje da vodu koju natoče na obližnjem izvoru nose kući, a takođe nose i prutiće drenovine i žaru.

“Na sam Đurđevdan, 6. maja, ustaje se rano na uranak, loži se vatra i kuhaju jaja. Jaja bojimo, što je kod nas značajno, prirodnom bojom. Uglavnom uzimamo iz prirode vrhove žare i ljusku od crvenog luka, tako da se ona prirodno oboje”, kaže Halilović.

Ističe da ne koriste boje za bojenje jaja, nego to rade na prirodan način.

Nakon đurđevdanskog uranka, kupanja i umivanja vodom sa izvora, veselje se nastavlja tokom dana uz muziku, igru i što bogatiju trpezu.

(ns)

muzička ilustracija: Beirut – Ederlezi - https://youtu.be/bX63KddDz9s

(spagos)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen