Sonntag, 8. Mai 2022

Iz svijeta – Slike dana

 


Ponovo isti pogledi

Pogledi ovo dvoje djece su izraz pitanja i nerazumjevanja, za koje svijet nema odgovora: U dječijim očima ogleda se jedno neizliječivo vrijeme. Oboje djece, po jačini njihovog izraza, kao da su naslikani ili inscenirani, žive na brdima smeća u Afganistanu, gdje je bog odavno rekao laku noć. Premda se moćnici tako uvrijedljivo stalno pozivaju na njega.



Smrt jednog Kentarura

Umjetnost, ne život, mada su oboje zbunjujuće slični : U danskom paviljonu, na Bijenalu u Venciji, umjetnik Uffe Isolotto je priredio instalaciju pod imenom “Mi radimo sve protiv Zemlje”.

Ono što se ovdje može vidjeti, izgleda kao jedan antički Kentaur, pola čovjek pola konj, koji je u mitologiji je bio sjedinjenje snage i pameti.

Ali on nije doživio sav bijes, kojim čovječanstvo tako žustro vuče ovaj svijet ka njegovom kraju.



Još jedna žrtva ludila

Ovih dana učimo kako da ispravno izgovaramo imena pojedinih ukrajinskih gradova, i odgonetamo njihova značenja; Charkiw, ili na ruskom Charkov, bio je mjesto tragedije sa ove slike. Žena po imenu Yana Bachek oplakuje smrt njenog 79 godišnjeg oca koji je poginuo na ulici, tokom jednog ruskog napada. Pridržava je njen prijetelj Yewgeniy Vlasenko. Svi oni bi trebali biti ti nacisti, od kojih bi Putin trebao osloboditi ovaj svijet.

(news)

(NovaSloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen