Donnerstag, 19. Mai 2022

Uoči finala Kupa BiH

 


Pred finale Kupa Bosne i Hercegovine:

Mišo Marić:

" ... Raja s tribina, ustvari, nikad nije ni otišla. Samo su tribine izmještene, proširene.

Od USA i Kanade, do Australije. Od vrha Skandinavije do rta Dobre Nade. Odakle, sve snažnije, dopire jeka davnog navijanja:

“Cr - ve- ni, cr – ve - ni, Ve - lež ži - vi u me - ni”...

Skandira raja iz Mostara, jer sve ih ista ljubav spaja ... "

P.S.

Nešto mi se uvijek drago prisjetiti ove Mišine, u momentu kada nisam "iza gola ... "

(Deni/facebook 20220519)



Velež u predvečerje stotog rođendana želi pehar pobjednika kupa

U predvečerje velikog jubileja, sto godina postojanja, Velež igra peto finale kupa u svojoj istoriji, a prvo u nezavisnoj Bosni i Hercegovini.

Četiri puta, Velež je igrao u finalu Kupa maršala Tita, dva puta je osvojio veliki srebrni pehar u nezaboravnim utakmicama protiv Željezničara 1981. i Dnama 1986. gdine.

Večeras u utakmici protiv Sarajeva na stadionu Bilino polje u Zenici, pruža se prilika da Velež prvi put, od postojanja suverene i nezavisne BiH, pehar osvajača Kupa donese u Mostar. Bila bi to najbolja nagrada za veliki jubilej i uvertira u veliku feštu narednog mjeseca, kada će vječiti mladić proslaviti svoj stoti rođendan.

Fudbalska groznica već danima potresa Mostar, a hiljade navijača Veleža sprema se na put prema Zenici. Veliki broj stiže i iz drugih mjesta BiH, ali iz regiona i dijaspore. Vozom u Zenicu ide 450 članova KN Red Army. Navijači Veleža biće smješteni na E i F sektorima zapadne tribine.

I, dok se hiljade navijača sprema na put i veliku podršku svojim ljubimcima, Feđa Dudić sprema taktiku kako doći do pobjede u susretu sa velikim protivnikom.

Svjestan je Dudić istorijskog značaja utakmica za klub, ali i za njega lično.

“Ovo je utakmica za koju se živi i koja će se pamtiti. Svjestan sam njeng značaja i pritiska koji ona nosi. Igramo protiv odlične ekipe, koja je i puno iskusinija od nas i koja ima veće iskustvo igranja u Evropi. Ali, i naše igre lani u Evropi i sve ono pšto smo postigli, daje nam za pravo da se nadamo pobjedi. Ono što ohrabruje je da su svi igrači i zdravi za veliki okršaj. Naš je motiv puno veći i želimo da pobjedom u finalu na najljepši način uveličamo proslavu stotog rođendana kluba. Očekujem veliku podršku naših vjernih navijača i vjerujem da ćemo se na krilima njihove podrške na kraju radovati”, kaže Feđa Dudić, uz napomenu da će sastav za utakmicu odrediti pred sami početak utakmice.

Od Nermina Haskića večeras se puno očekuje.

“Spremni smo za spektakl. Silno želimo pobjedu i ponovni izlazak u fudbalsku Evropu. Ne osjećamo nikakav pritisak, a uz pomoć navijača, nadam se da će, na kraju, pehar doći u naše ruke”, poručuje Haskić.

Samir Radovac oporavio se od povrede i večeras će igrati protiv svog bivšeg kluba.

“Biću sprema i jedva čekam početak utakmice. Cijenim našeg protivnika i vjerujem da će to biti velika utakmica. Želimo pobjedu i daćemo sve od sebe da se na kraju radujemo s našim vjernim navijačima”, kaže Radovac.

Utakmica počinje u 19 sati, a pravdu će dijeliti najbolji bh. sudija Irfan Peljto.

(NovaSloboda.ba)



Put do finala

U završnicu su se plasirali Sarajevo i Velež, a osim trofeja pobjednik će osigurati i nastup u evropskim takmičenjima naredne sezone.

Šef stručnog štaba FK Sarajevo, Dženan Uščuplić je uoči sutrašnje utakmice izjavio:

„Prije svega, očekujem jednu dobru utakmicu u odličnom ambijentu. Želja mi je da bude pun stadion navijača obje ekipe i da odigramo jednu jaku utakmicu. Velež je kvalitetna ekipa koja je pokazala da je dosta konkretna i ozbiljna u svojoj igri. Sama činjenica da igramo finale nosi jednu posebnu odgovornost i igrači će morati da budu na visini zadatka kako bismo ispunili naš cilj.“

Njegov kolega na klupi Veleža, Feđa Dudić kaže:

„U finalu Kupa očekujemo jedan spektakl, jer odavno veći ulog nije bio u jednoj utakmici, tako da će sigurno i navijači dati veliku podršku svojim klubovima od prve do zadnje minute. Bez obzira ko je u kakvoj formi, šanse za osvajanje Kupa su izjednačene. Sigurno neke od prednosti Sarajeva su individualni kvalitet, pogotovo igrača prema naprijed, dok je na našoj strani tim i kolektiv.“

Meč Sarajevo-Velež na programu je u 19:00 sati uz direktan prenos na Arena Sport TV.


Put do finala

Oba tima su do finala došla na impresivan način. Mreže Sarajeva i Veleža su se u najmasovnijem takmičenju tresle samo po jedan put. Sarajevo je jedini gol primilo u prvom kolu u Modriči, dok je put do mreže Veleža pronašla samo ekipa Širokog Brijega u revanš utakmici četvrtfinala.


FK Sarajevo

1/16 finala

Alfa Modriča-Sarajevo 1:4 (Mitar Trifković 59' – Matthias Fanimo 18', 68', Anel Hebibović 20', Halid Šabanović 39')

1/8 finala

Sarajevo-Ljubić 1:0 (Kenan Dervišagić 84')

1/4 finala

Sarajevo-Sloboda 2:0 (Hamza Čataković 4', Mersudin Ahmetović 47')

Sloboda-Sarajevo 0:0

1/2 finala

Sarajevo-Igman Konjic 2:0 (Daniel Avramovski 28', Hamza Čataković 71')

Igman Konjic-Sarajevo 0:2 (Krste Velkoski 28', Dal Varešanović 90'+2)


FK Velež

1/16 finala

Zvijezda 09-Velež 0:3 (Dino Hasanović 14', Slaviša Radović 52', Obren Cvijanović 86')

1/8 finala

Sloga Gornji Vakuf/Uskoplje-Velež 0:6 (Brandao de Souza 15', Dino Hasanović 33', Slaviša Radović 34', Nemanja Anđušić 42', Omar Pršeš 83', Dženan Zajmović 89')

1/4 finala

Velež-Široki Brijeg 4:0 (Nermin Haskić 36', 63', Alen Dejanović 55', Samir Radovac 83')

Široki Brijeg-Velež 1:0 (Tonči Mujan 70')

1/2 finala

Velež-Tuzla City 4:0 (Alen Dejanović 9', 65', Đani Salčin 28', Nemanja Anđušić 38')

Tuzla City-Velež 0:1 (Edo Vehabović 41')

(nfsbih)

(spagos)


Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen