Montag, 16. Mai 2022

Najveća pećina na svijetu

 





Hang Son Doong pećina, koja se nalazi u Vijetnamu, najveća je pećina na svijetu. U nnjoj još ima novih neotkrivenih biljnih i životinjskih vrsta.

Njeno postojanje do 1991. godine nije bilo poznato. Tada se jedan lokalni radnik u nju sklonio od nevremena, pričao o njoj, ali godinama kasnije njeno mjesto nije moglo biti ponovo pronađeno.

Tek 2009. godine britanski naučnici su poduzeli jednu ekspediciju u ovu pećinu. U međuvremenu je postalo poznato da se radi o najvećoj pećini na svijetu. Tu se ustvari radi o čitavom nizu ulaza, podzemnih prolaza i šahtova sa pećinskim prostorom visokim 250 metara, Kroz njenu unutrašnjost protiče čitava rijeka. Na dva mjesta je svod se urušio, tako da vanjska svjetlost prodire u unutrašnjost. Ovdje je nastala jedna čitava prašuma, sa do sada nepoznatim biljnim i životinjskim vrstama. Za upoznavanje sa pećinom potrebna je u prvom redu dobra tjelesna konstitucija i kondicija. Pri tome pomažu znanja planinara i penjača uz litice. Pored toga istraživače ove pećine moraju biti i psihički natprosječno izdržljivi.

Tek kada se nađete na klizavom terenu u tamnoj komori počnete shvatati koliko je mjesto nevjerovatno. U ogromnom podzemnom raju osjećate se minijaturnim ili kao da ste na nekom drugom svijetu. Manje ljudi je vidjelo unutrašnjost Hang Son Doong pećine, nego što je stajalo na vrhu Mount Everesta, kažu stručnjaci.

Najveća komora u Son Doongu duga je više od pet kilometara duga, visoka 200 i široka 150 metara. S tim dimenzijama Sin Doong je oduzeo titulu Deer Cave u Maleziji, koja je do tada bila najveća. U pećini se nalazi i džungla nazvana "Vrt Edam", formirana ispod urušenog krova pećine, što je omogućilo svjetlu i vegetaciji da prodru do dubina. Ovo je vjerovatno jedina prašuma u pećini na svijetu. Posjete pećini su ograničene na 450 turista svake godine.

Priča se da je pećinu pronašao čovjek po imenu Ho-Khanh 1991. godine, ali su se lokalni stanovnici plašili da je istraže zbog zvuka zviždanja koji je dolazio iz podzemne rijeke. Međutim, kada je skupina britanskih naučnika iz British Cave Research Association, na čelu s Howardom Limbertom, provela istraživanje 2009. godine u Phong Nha Ke Bangu, utvrdili su da je ova pećina ne samo nevjerovatno fascinantna, već i najveća na svijetu.

(news)

(NovaSloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen