Sonntag, 15. Mai 2022

Iz svijeta – Slike dana

 


Sjetva kao likovna umjetnost

Ako se u novinskim foto redakcijama pojavljuju strogo grafičke, visoko estetske slike ove vrste, znate: Kinezi su ponovo fotografisali odozgo. Ovdje pogled pada na Muzej sjemena u parku otkrića biodiverziteta Fuligong, Kunming, provincija Yunnan u jugozapadnoj Kini.

Kroz ovaj najsiromašniji dio Srednjeg carstva teku rijeka Jangce i Mekong. Od visoke planinske vegetacije do tropske džungle, nudi udobne uslove za život i za jetija, kao i za posljednjih 250 divljih slonova u Kini.



Željeli bismo vam reći hvala

Bilo bi lijepo zahvaliti se sovjetskim trupama za oslobođenje od nacističke kuge 9. maja na probama za ceremoniju u St. Petersburgu, koju trebalo pratiti s dobrom voljom. Nažalost, svijet se raduje tom datumu iz sasvim drugih razloga. U početku se nadalo da će Putin dopustiti da ne bude krvoprolića uz dan jubileja i proglasiti jug Ukrajine oslobođenom. A nakon praznika se i dalje strahuje od objave rata od strane nuklearno naoružanog Ruskog carstva.



Čelični leš

Već duže vrijeme nikome nije do navijanja, refleks koji često naređuje vojno vodstvo u ratovima. Da, tu stoji uništeni ruski transporter, a inspektor trupa može samo potvrditi uspjeh, ali, iako je napad na južnoukrajinski grad Zaporožje za sada odbijen, strah ostaje. Ako ništa drugo zato što je najveća evropska nuklearna elektrana odavde udaljena 70 kilometara.

(news)

(NovaSloboda.ba)


Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen