Samstag, 14. Mai 2022

Iz svijeta – Slike sedmice

 


Grad u ruševinama

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu je svom predsedniku Vladimiru Putinu ponosno saopštio ono što ruska vlada očigledno smatra uspjehom: Mariupolj, ukrajinski lučki grad na Azovskom moru je oslobođen je! Situacija se "normalizirala", dodao je kasnije general-major Igor Konašenkov.

Kako to izgleda, vidi se na slici: Nekada živahni lučki grad leži u ruševinama, ruske bombe i artiljerija su uništile gotovo svaku kuću. Najmanje 20.000 stanovnika je poginulo u brutalnom agresorskom ratu, mnogi mrtvi su sahranjivani po dvorištima.

Zauvijek juče

Crvene zastave vijorile su tokom prvomajskih demonstracija u Moskvi. U sredini, jedna starica drži Staljinovu sliku. Mnoge pristalice komunista povezuju red i zakon sa ovim diktatorom, koji je zatvorio milione ljudi u logore, ili ih streljao.

U istraživanju iz 2021. godine, više od polovine učesnika izjavilo je da je to bio "veliki vođa". Staljin se slavi i 9. maja - zbog pobjede u Drugom svjetskom ratu. Prema ruskoj propagandi, predsjednik Putin slijedi njegov primjer: Rat u Ukrajini predstavljen je kao novo poglavlje u borbi protiv fašizma.


Jezivo lijepa atrakcija

Od zarđalo crvene preko narandžaste, do svijetlo tirkizne: Čini se da je priroda duboko zaronila kist u blizini starog rudarskog sela Minas de Riotinto, u Španiji. Zapravo, impresivna igra boja u Andaluziji je uglavnom vještačka: 5000 godina rudarstva je ovdje ostavilo svoj trag i izbacilo raznovrsne minerale na površinu. Djelomično su otpadne vode iz rudarstva bakra, takođe prodrle u pejzaž. Vrućina i suša su učinili ostalo. Jezivo lijepa turistička atrakcija.

Fotografija je ušla u uži izbor za Sony World Photography Awards.


Udoban smještaj

Ovdje je stvarno udobno! I uz to dobre vijesti: tek rođeni crvenotrbušni lemur može ostati na maminom stomaku nekoliko sedmica, prije nego što pređe na njena, ili tatina leđa. Još jedna dobra vijest: mali ima blizanca. Shodno tome, sretni su i operatori iz Zoološkog vrt Chester, u Engleskoj, gdje se nalazi novi dom za životinje porijeklom sa Madagaskara. One su među najrjeđim i najugroženijim vrstama na svijetu. Njihova populacija je nastavila da opada posljednjih godina. Prema riječima direktora zoološkog vrta, rođenje dvoje novih mladih je važan korak za budućnost ove vrste.

(stern)

(NovaSloboda.ba)


Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen