Dienstag, 17. Mai 2022

Heroji među nama

 


Ali Hamza Duraković objašnjava kako je spašen Amerikanac koji se utapao u Neretvi

Sunčano jutro, 20220516

Prošle sedmice, u četvrtak, odvijala se prava drama ispod Starog mosta u Mostaru, kada jedan od turista iz Amerike, neuspjelim skokom sa Starog mosta, nije uspio isplivati iz Neretve.

Međutim, na svu sreću, mostarski skakači Admir Delić Guma i Ali Hamza Duraković, koji vozi turiste na čamcu, su herojskim djelovanjem spasili mladića koji je već izgubio svijest.

O ovom herojskom činu smo razgovarali upravo sa Ali Hamzom Durakovićem.

- Vodostaj rijeke je taj dan bio mnogo veći. Iz svega toga je bilo je i rizičnije i teže spasiti ovog momka koji je skočio. Ja sam bio tu na poslu, vozim turiste čamcem, i taman sam završio sa jednom turom, došao sam tu do plaže, kad je došao Admir Delić i ušli smo zajedno u čamac da sačekamo tog momka koji je skočio. Samo što smo došli tu do ispod mosta, on nekako nekontrolisano, čim je prešao ogradu, nije ni razmislio, odmah je skočio, čim se otisnuo od mosta, krenulo je kako ne treba. Otišao je naprijed i tako udario od vodu prsima i stomakom. Izgubio je svijest, izgubio je dah i nije ga nigdje bilo nekih možda minutu i po. Već je otišao dole nekih 200, 250 metara nizvodno, priča nam Duraković, te dodaje:

- Apsolutno nije nikakvih znakova bilo, nismo ga vidjeli. Onda ovdje na jednom dijelu, provirila mu je ruka malo, pa glava, imao je na sebi te fluorescentne zepe koje su zasvijetlile. Prišao sam što bliže njemu čamcem, Guma je skočio, prihvatio ga je ispod pazuha, međutim velika je i jaka voda bila i sve nas je dole nosila prema Lučkom mostu. Tad sam ga ja uhvatio ispod pazuha, ali bio je klizav pošto je mokar. Zatim sam ga uhvatio za kosu i tako sam ga uspio izvući u čamac. Kada sam ga izvukao na čamac, on je bio bez svijesti, tad sam započeo reanimaciju i Guma je onda izašao u čamac da mi pomogne. Prevezli smo ga do plaže i hvala Bogu sve se dobro završilo, dodao je.

Pogledajte cijeli razgovor na linku:

https://youtu.be/xDmE4E8-_2A

O Kanal - Heroji među nama: Ali Hamza Duraković objašnjava kako je spašen Amerikanac koji se utapao u Neretvi (oslobodjenje.ba)

(O kanal)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen