Samstag, 7. Mai 2022

Bez straha

 


Septembra 1971. napušteni ribarski brod je isplovio uz obalu Aljaske. Na brodu je bila grupa ekoloških aktivista koji su pokušavali spriječiti američku nuklearnu probu na moru.

Samo prisustvom i transparentom “Green Peace”.

Nisu uspjeli spriječiti paljenje, ali su naredne nuklearne probe kasnije bile obustavljene zbog protesta, a Greenpeace je postao poznat po svom djelovanju.

Od tada su odvažni projekti postali zaštitni znak ove organizacije. Akcije vezivanja sajlama ili zauzimanje objekata - uvijek su bile mirne, ali ne uvijek i legalne. Kao prošle sedmice u Norveškoj.

U znak protesta protiv rata u Ukrajini, demonstranti su se gumenim čamcem vezali lancima za ruski naftni tanker. On je trebao isporučiti 95.000 tona kerozina norveškom energetskom gigantu Esso. Aktivisti su to pokušali spriječiti. Ponovo čistim prisustvom i sa transparentom "Nafta podstiče rat". Pozvali su Esso da raskine ugovore sa Rusijom - čak i ako su, kako kompanija tvrdi, potpisani prije invazije.

Ovo svakako nije bila posljednja akcija ekološke organizacije. A možda će dalji protesti, kao i 1971. godine, zapravo osigurati da zapadne kompanije preispitaju svoja partnerstva.

Na slici u prilogu:

Uporni: 20 aktivista Greenpeacea blokiralo je "Ust Lugu" nekoliko sati ispred terminala na Oslofjordu. Policija ih je kasnije privela.

Okovani: Demonstranti su svoj gumeni čamac pričvrstili za sidro 250 metara dugog i 44 metra širokog tankera za naftu. Trojica od njih su prethodno spriječila policiju da dođe do broda.

(focus)

(NovaSloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen