Montag, 16. Mai 2022

Plan grada Mostara između 1913. – 1916. - Novi gradski vrt i Munjara

 


12 Novi gradski vrt i Munjara – Na karti je jasno obilježen prostor između Baščina i dijela terena do Gradske elektrane (Elektrizit Werk), na kojem je predviđena gradnja Gradskog vrta (Projekt. Stadtgarten). Koja je bila namjena budućeg vrta nije poznato, je li to javna površina sa sadnicama stabala, gradski park ili nešto treće – ostaje nepoznato. Jedino je poznato da je šezdesetak godina kasnija na tom terenu izgrađen Hotel Ruža, tako da ni taj projekt Gradskog vrta nije ostvaren.

Na istoj ovoj karti vidimo i Gradsku elektranu. Još od 1903. godine u Mostaru se pripremalo uvođenje električne rasvjete da bi tek u septembtu 1911. godine započela gradnja električne centrale, a to je ona zgrada u kojoj je sve do pred ovaj rat (1992. godine) bila štamparija Rade Bitanga, neposredno uz nekadašnji hotel Ruža i na uglu ulica Onešćukova i Husnije Repca. Nabavljeno je postrojenje centrale na dizel gorivo, a po gradu su tada postavljeni stupovi. Rasvjeta se sastojala od 600 rasvjetnih tijela i 30 velikih kandelabera. Tako su s mostarskih ulica uklonjeni dotadašnji fenjeri „na gaz“ i lampe na acetilen (karbid), po mostarski „garbit“, te su osvijetljene 2. juna 1912. g. Tom prigodom održana je svečanost na Musali, pred hotelom Neretva, na kojoj je govorio tadašnji gradonačelnik Mujaga Komadina. S Huma je ispaljen 21 topovski plotun, a gradskoj elektrani dano je, kako to i priliči, ime austrougarskog cara i kralja Franje Josipa. Međutim, za Mostarce je to ime bilo predugačko, oni su je (kao što to i priliči Mostarcima) prozvali Munjara.


Došli smo u posjed digitalno skenirane karte - plana grada Mostara iz perioda 1913. – 1916. godine, iz Arhiva Bosne i Hercegovine , a koju nam je velikodušno ustupio g. Srećko Ignjatović. Analizirajući je, naišli smo na dosta zanimljivih detalja koje ćemo u nastavcima ovdje na fb stranici CIDOM pokušati donijeti široj javnosti.

(Džabirov, Vrančić, Špago)

(Cidom Mostar/BiH fotoenciklopedija)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen